Полският премиер Моравецки обяви, че Полша няма да участва в срещата на Вишеградската четворка в Йерусалим, предаде Ройтерс. Причината е коментар на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред вестника "Йерусалим поуст", в който обвинява Полша, че е била съучастничка на нацистите по време на холокоста. Заради скандала, бе обявено, че срещата, която трябваше да започне днес, се отлага.

Първоначално министър-председателят на Полша отмени визитата си и бе решил да изпрати външния министър Яцек Чапутович. 

След реакцията на Полша Тел Авив публикува официално обръщение, с което уточни, че думите на премиера са били насочени срещу отделни поляци, а не срещу държавата.

Външният министър на Тел Авив Израел Кац подчерта, че подкрепя поддържането на отношения с Полша, но след това повтори опорните точки, които провокираха реакцията на Варшава.

"В дипломацията всеки се опитва да избяга откритите обиди. Но историческата истина не може да бъде променяна. Много поляци са помагали на нацистите и са участвали в избиването на евреи по време на холокоста... Антисемитизмът е бил широко разпространен сред поляците преди холокоста, по време и след него", заяви той.

Говорителят на правителството Микал Дворчик отбеляза, че посланието на Израел е "безсрамно".

"В светлината на това изказване участието на представители от Полша на срещата на Вишеградската четворка в Израел е под въпрос", заяви Дворчик по националното радио. 

Полското правителство се опитва да изобличи обвиненията за съучастничество при извършването на холокоста в опит да "се бори за истината", заяви Моравецки пред парламента през миналата година. 

Преди Втората световна война Полша е дом на една от най-големите еврейски общности, която бе затрита почти до крак от нацистите.

Много поляци и до днес отказват да признаят данните от проучвания, които доказват, че хиляди от техните предци са участвали както в геноцида над евреите, така и в опазването им.

Напрежението между Израел и Полша достигна връхна точка през миналата година, когато Варшава прие закон, с който бе забранена употребата на фразата "полски лагери на смъртта". Произнасянето е наказуемо с до три години лишаване от свобода.

След натиск от Вашингтон и оплакване от Израел Полша отмени клаузата за ефективна присъда.

 
Конфликтът между двете държави се развива с впечатляваща скорост, като се има предвид, че допреди пет дни във Варшава се проведе международна конференция.
 
Сред официалните гости бяха Бенямин Нетаняху и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Основната тема за разговор тогава бе общата позиция срещу Иранското ядрено въоръжаване.