Шведският собственик на Нова тв  - Modern Times Group (MTG), засега отказва да коментира информацията, че търсенето на инвеститор за покупка на медийната група "Нова Броудкастинг Груп" е финализирано. И този инвеститор е Кирил Домусчиев - вероятно чрез фирмата "Адванс Медия Груп"

"Отказаме да коментираме слуховете" е бил отговорът на MTG на въпрос на "Свободна Европа" по темата. 

Снощи източници на Клуб Z потвърдиха, че се очаква сделката да бъде обявена, както и че предстоят промени в медията. От ръководството на Нова тв обаче казаха - отново във вторник вечерта, че нямали официална информация.

Името на председателя на КРИБ, собственик на БМФ, ФК "Лудогорец", "Биовет" и т. н. Кирил Домусчиев се споменава като вероятен бъдещ собственик на Нова тв от средата на януари. Тогава се провали окончателно и продажбата на "Нова Броудкастинг Груп" на компанията на чешкия милиардер Петр Келнер. От MTG тогава съобщиха, че предварителният договор с Келнер за 185 млн. евро е прекратен. До тази сигуация се стигна, след като през юли 2018 г. КЗК отказа да одобри сделката - видя риск от прекомерна концентрация и нарушаване на пазарната среда, ако тя се осъществи.

И Нова тв, и купувачите обжалваха решението на антимонополния орган пред съда. Делото бе насрочено за пролетта на тази година, но месеци преди датата на продажбата бе сложена точка. 

Веднага се заговори, че в конкуренция за Нова тв са Домусчиев и собственика на "Виваком" Спас Русев. Към днешна дата се очаква официалното потвърждение, че купувачът е Домусчиев. В. "Капитал" единствен засега споменава евентуална цена - и тя е същата, която е предложена от Петр Келнер - 185 млн. евро. 

Към момента няма подадено искане за производство за проверка на сделката от КЗК. Такова обаче трябва да има - както и одобрение от антимонополния орган.