Действията и бездействията на БНБ и на прокуратурата по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) са получили еднозначна оценка от мнозинството български граждани. Изследването на „Алфа рисърч“ за обществените нагласи през месец септември показва срив в доверието към централната банка и към дейността на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Силна критика през последните месеци акумулират две от институциите с ключова роля по решаване на проблема с КТБ – БНБ и главният прокурор Сотир Цацаров", пише в коментара към изследването.

48% от българските граждани имат отрицателна оценка за дейността на БНБ, а 41% не харесват работата на главния прокурор. Традиционно и двете институции се ползват с доверието на гражданте, припомнят социолозите.

При Сотир Цацаров рязката промяна започва точно след началото на кризата с КТБ. Резултатът е, че в сравнение с миналата година, днес два пъти повече хора не одобряват главния прокурор, а два пъти по-малко го одобряват.

Централната банка през септември получава одобрение само от 11% от българите. Почти половината са негативно настроени - 48 на сто не са оценили позитивно дейността на БНБ в последните месеци.

Анкетираните имат различни обяснения за предизвиканата криза с КТБ. Но докато в медиите случаят бе представян като сблъсък между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, то за мнозинството българи причината е в държавата - в политиците и в централната банка. И двата отговора привличат по една трета от анкетираните. Ролята на Пеевски и Василев е централна само за една пета от българите.

Невъзможността на институциите да намерят бърз отговор на кризата е повишило очакванията за прозрачност. 64% от анкетираните настояват за отваряне на досиетата „КТБ“, за да се види „кои публични личности са се облагодетелствали“.

Проточването на кризата е повишило и тревожността сред гражданите. Едва 10% вярват, че банковата криза е овладяна и няма да възникнат повече проблеми. 34% очакват „изолирани“ проблеми, а 54 на сто се страхуват, че ще „възникнат нови проблеми в банките и ще се разклати финансовата стабилност“.