В Украйна човешкият живот нищо не струва. Въпреки революцията на киевския Майдан в Одеса все още властват престъпността и разцеплението, пише Щефан Шол в репортаж, публикуван в германския в. "Франкфуртер Рундшау".

Дървото изглежда твърдо, но не е акация като в Берлин.

"Борът е по-евтин. И не запояваме железни елементи от 6, а от 8 милиметра, тъй като на детска площадка в Одеса вилнеят по-големи палавници в сравнение с Германия", казва Алексей Еремица. 39-годишният мъж бленува по Берлин, където децата му две години и половина са ходили на училище в квартала "Вилмерсдорф".

Там за пръв път е видял дървени детски площадки.

По природа Алексей изглежда весел човек, както и мнозина в Одеса, макар тук да няма повод за радост.

Преди пет години Еремица е бил заместник-губернатор на украинския черноморски регион Одеса, отговарял е за строителството. Задава се обаче бунтът на Майдана. На 22 февруари 2014 г. прозападно настроени въстаници поеха властта в столицата Киев. Президентът Виктор Янукович избяга (в Русия – б. р.), вицегубернаторът на Одеса Еремица беше свален от власт.

Анексирането на Крим и бунтове в Източна Украйна

Еремица, по онова време член на проруската “Партия на регионите” на Янукович, сега е общински съветник от партията “Опозиционен блок”. Споделя, че заради корумпирания и престъпен режим на Янукович през 2014 г. е симпатизирал на бунтарите на Майдана, но добавя:

"Резултатът – договорът за асоцииране на Украйна към ЕС съсипа индустрията ни. А корупцията не изчезна."

На бунтовете Москва отговори с анексирането на Крим и с размирици в Източна Украйна. На 2 май 2014 г. в Одеса избухнаха улични боеве. Пламъци обхванаха Дома на профсъюзите, където се бяха барикадирали привърженици на Русия. Загинаха най-малко 48 души.

“Властта се нуждаеше от тези жертви, за да се сложи край на Антимайдана”, казва Еремица.

В милионния град споменът е още жив. Привърженици и противници на Майдана продължават да страдат от прословутата корупция и престъпност.

Одеса е твърде стара и доста млада. Голяма част от архитектурата е от XIX век. Фасадите по високите етажи се рушат, долу обаче е пълно с кафенета и закусвални. Бойци от Донбас си уреждат срещи с политолози за интервюта в кръчми, където се предлагат 17 марки бира. Одеса се смята за град на веселието. След анексирането на Крим притежава не само последните големи черноморски пристанища на Украйна, но и най-дългия плаж. На пешеходната зона на ул. “Дерибасивска” се разхождат големи групи от турски говорещи мъже, сезонът на секстуризма е целогодишен.

Сега Устименко е активист срещу корупцията

Съдебният процес, който трябва да изясни кървавата баня през май 2014 г., буксува. Всяка неделя пред Дома на профсъюзите около 40 души настояват за възмездие. Повечето са с прошарени коси, дрехите им са износени. При президента Петро Порошенко пенсионерите са зле. Родителите на Еремица, бивш шофьор на тролейбус и служителка в пътното строителство, получават общо 104 евро месечни пенсии. Но само за газ, ток и вода са нужни над 110 евро.

Порошенко и неговият прозападен курс не са долюбвани в региона. Според социологическо проучване от 2018 г. едва 15 на сто се обявяват за членство в НАТО, три пъти по-малко в сравнение с останалите части на Украйна. А когато на гарата в Одеса някой говори на английски, господин в кожено яке крещи:

“Какво? Американски дрисльо ли е в купето ни?”

25-годишният политолог Виталий Устименко обаче залага на Запада, както и много млади хора:

“Най-важният резултат от Майдана е украинското гражданско общество, което никога няма да допусне европейският ни вектор отново да е руски или съветски.”

Устименко и Еремица се познават, известна е и тяхната противоречива политическа нагласа.

“Украйна може да оцелее единствено като коридор, като мост между Европа и Русия. Страната трябва да гледа в двете посоки”, е мнението на Еремица.

Устименко е един от основателите на “самоотбраната”. През пролетта на 2014 г. 200 жители на Одеса излязоха с каски и палки в защита на прозападните демонстрации. Тогавашната военна романтика е минало. “Самоотбраната” се превърна във фирма за охрана.

Сега Устименко е активист срещу корупцията. В момента е в лют спор с бивш прокурор, чието семейство построи 4-звезден хотел на 50 м от морето. Поради тази причина прокурорът беше уволнен, наскоро беше отхвърлена и жалбата му срещу Устименко, заведена поради кампания за оклеветяване.

Но стотици подобни строежи никнат като гъби в стометровата защитна зона по крайбрежието.

“Крайбрежието е нестабилно. Голяма е опасността сградите да рухнат в морето, обяснява Еремица. - От 60-те години на миналия век никой не е инвестирал за укрепването на брега."

По отношение на корупцията в Одеса Устименко и Еремица споделят едни и същи истории. Плажни проекти, строени с разрешителни пристани за лодки и строеж на делфинариум. Бюджетни средства за реновиране на исторически сгради, собственост единствено на държавни служители, парламентаристи или хора от обкръжението им.

Пет детски площадки като в Берлин

Медиите от години съобщават за криминални контакти на кмета Генадий Труханов. Преди няколко месеца срещу него беше заведено следствие заради корупция, но то буксува. Според местни политолози това е от полза предимно за президента Порошенко. Той очаква от кмета голяма помощ при президентските избори в края на март.

Устименко твърди, че най-вероятно Еремица ще е един от петимата честни общинари в Градския съвет. Точно поради почтеността му през 2016 г. неизвестни лица са го напръскали с лютив спрей и са го тъпкали с крака – опит за сплашване. Според пострадалия причината е била дейността му като общинар, която не е била по вкуса на градските власти.

Точно сега полицията оттегли двамата телохранители на Устименко. Те го пазели от миналия юни, когато двама мъже го нападнали с отвертки. Извършителите били заловени, но не и техните поръчители.

“Живеем като американски профсъюзни деятели от началото на ХХ век. Човешкият живот нищо не струва”, казва морякът Игор Кармиков, съратник на Устименко.

Приятелите на Устименко правят всичко възможно да не го оставят сам.

Еремица е в дърводелската си работилница, намираща се на ул. “Велика Арнаутска”, където навремето са били стопанските помещения на синагогата. Той има шестима работници и дърводелска техника от Австрия. Вече са построили пет детски дървени площадки по подобие на тези в Берлин. Има поръчки за още 40 детски площадки. Всеки общински съветник в Одеса разполага с бюджет за социални нужди в размер на 49 000 евро. Постсъветски политици са наясно, че видими инвестиции в социалната сфера, дали пейки из парковете или за подновени покриви на болници, значително допринасят за преизбирането им. Никой не може да спре изграждането на красива нова детска площадка.

Еремица признава, че е лобист сам на себе си, но никога не е плащал подкуп. А и заедно с монтажа неговите детски дървени площадки струват толкова, колкото китайските, изработени от пластмаса.

Смеейки се заявява:

“Аз съм почтен човек и така се чувствам прекрасно.”

Е, Одеса не правела и стъпка към Европа, но във всички случаи към берлинския квартал “Вилмерсдорф”.