Италиански съд осъди днес бивш кмет на Рим на шест годитни затвор за корупция и незаконно финансиране, съобщават медиите в страната.

Джани Алемано (60 г.) беше градоначалник на италианската столица от дясноцентристката коалиция на някогашния премиер Силвио Берлускони от 2008 до 2013 г. Той беше министър на земеделието във второто и третото правителство на Берлускони от 2001 до 2006 г. 

 "Присъдата е погрешна. Определено ще я обжалваме, след като прочетем мотивите", каза Алемано, цитиран от агенция АНСА. Той твърди, че е невинен.

Агенцията посочва, че присъдата няма да влезе в сила, докато тече обжалването.

Прокуратурата беше поискала пет години затвор за Алемано по обвинение, че е взел подкуп от €200 000, за да назначи на висока длъжост лице от мрежа, занимаваща се търговия на влияние и свързана с подземния свят. 

Процес срещу нея започнал през 2015 г. включваше 46 обвиняеми - политици, бизнесмени и криминални фигури.

Прокурорите обвиниха Алемано и че е насочвал общински  пари към кооператив, ръководен от ключови участници в корупционната мрежа.

На нейния връх е бил Масимо Карминати, бивш крайнодесен активист, вече осъждан, че оглавявал престъпна банда в Рим през 80-те години на миналия век.

Връзката между политическия елит на столицата и мрежата е осъществявал Салваторе Буци, дясна ръка на Карминати и шеф на кооператив, който работел за римската община.

Карминати и Буци бяха осъдени на всички инстанции в отделен процес през септември 2018 г. на съответно 14 и половина години и 18 години и четири месеца затвор, отбелязва Франс прес.