Борбите между партиите и фракциите в Иран са "смъртоносна отрова" за външната политика на страната. Това заявява Мохамад Зариф в интервю, публикувано ден, след като той обяви, че се оттегля от поста външен министър на Иран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 
Думите му навеждат на мисълта, че той може би е подал оставка под натиска на хардлайнерите, които отдавна го критикуват за ролята му в сключването на ядрената сделка със световните сили през 2015 г., отбелязва Ройтерс.

"Ние първо трябва да отделим нашата външна политика от въпроса за партийните и фракционните борби", казва Зариф пред вестник "Джомхури ислами". "Смъртоносна отрова за външната политика е външната политика да стане тема на партийни и фракционни борби", добавя той. 

Според иранската агенция Фарс интервюто е дадено миналата седмица, тоест преди външният министър да обяви вчера в "Инстаграм", че напуска поста си. Засега президентът Хасан Рухани не е приел оставката.
Пред "Джомхури ислами" Зариф обяснява, че в ядрените преговори е следвал указанията на аятолах Али Хаменей, върховния духовен водач на Иран. Зариф отбелязва, че вината за оттеглянето на САЩ от сделката не бива да се търси у Рухани, а у президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия съветник по националната сигурност Джон Болтън.
Иранската информационна агенция ИРНА цитира призив на Зариф към дипломатите и другите служители в иранското външно министерство да не подават оставки, а да продължават работата си "в защита на страната". Изявлението му е по повод съобщения, че негови досегашни подчинени се готвят да напуснат министерството, предаде Ройтерс.
Лондонският "Гардиън" коментира, че ако бъде приета оставката на Зариф, това ще е "поредният пирон в почти закования ковчег на споразумението" за ядрената програма на Иран. 

Говорител на Европейската комисия днес отказа да коментира подадената от Зариф оставка и уточни, че ЕС не променя отношението си към ядрената сделка.