Контрабандата на цигари в България е намаляла до рекордно ниско ниво - 4,4% за последното тримесечие на 2018 г, съобщиха днес от Инициативата за борба с незаконната търговия на цигари.

Производители на тютюневи продукти, представители на институциите, премиерът Бойко Борисов, министри и главният прокурор Сотир Цацаров присъстваха на представянето на новите данни. Министър-председателят похвали институциите за добре свършената работа, но подмина бързо темата с цигарите и коментира друга сфера - тази за горивата.

"Арести, затваряне на обекти и солени глоби – това се случи с някои от големите играчи в сивия сектор на търговията с цигари и алкохол и същото чака тези, които не спазват законите в горивния бизнес", отбеляза премиерът Бойко Борисов. - "Толкова успешно работят службите – моят най-колегиален съвет към всички е да си приведат на 100% бизнеса в бяло."

От петролната и газова асоциация са предоставили списък със съмнителни бензиностанции, които в момента се проверяват от полиция, НАП, пожарна и други институции и резултатите ще бъдат оповестени утре, каза още Борисов.

По негови думи вече имало 100% контрол върху пристанищата, рафинериите, скоро ще има и "тотално видеонаблюдение", и обеща, че "до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите".

Според него съпротивата срещу новите правила и за касовите апарати била само заради желанието на бизнеса да укрива оборот.

"Всички ходите в ресторанти, всички ходите в хотели и знаете къде колко касови бележки се издават. После излизат и казват "Държавата да ми направи пътя", "Държавата да ми направи канализацията", "Държавата да ми направи осветлението пред обект". Онлайн търговията също счита, че не трябва да плащат данъци", добави премиерът.

Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза като важни промени, приети в Наказателния кодекс миналата година, които позволяват на прокуратурата да преследва и производителите на тютюневи изделия. 

Най-много сив пазар е имало в Хасково, където 12% от цигарите били без бандерол, както и в Перник и Плевен. В Добрич пък се продавали най-малко незаконни цигари. България е с едно от ниските нива в ЕС и то намалява, докато в Литва, Естония и Полша има увеличение на контрабандата. Това е довело и до вдигане на приходите от акцизи - за 2016 г. те са 2 304 млрд. лв., за 2017 г. - 2 368 млрд. лв., а за 2018 г. - 2 536 млрд. лв.