Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна днес във виетнамската столица Ханой за втората си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Ройтерс.

Тръмп излетя вчера от Вашингтон с президентския самолет "Еър Форс 1" и пристигна днес в Ханой, след като самолетът му направи спирания в Англия и Катар за презареждане на гориво.

Ким Чен-ун пристигна по-рано през деня, като предпочете да пропътува 4000 километра с влак от Пхенян до жп гарата Дон Дан на границата между Виетнам и Китай. След като бе тържествено посрещнат от официални представители на Виетнам лидерът на Северна Корея (КНДР) се качи на бронирана лимузина и бе ескротиран от хотел в столицата покрай приветстващите го минувачи.

Тръмп и Ким ще вечерят заедно утре вечер, а за четвъртък са планирани преговори по въпросите на севернокорейската денуклеаризация и развитието на отношенията между САЩ и Северна Корея. 

Докато първата среща в Сингапур бе "опознавателна", след десетилетия враждебност между двете държави, този път и двамата лидери са притискани да извлекат нещо по-сериозно като обещание от другия.

Вчера Тръмп призна, че би останал доволен от срещата, ако Пхенян престане да извършва опити с оръжия - това е отстъпка от твърдата позиция на Вашингтон за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Последните опити на Северна Корея с атомно оръжие бяха проведени през септември 2017 г. По това време и най-големите оптимисти едва ли вярваха, че е възможно лидерите на двете държави да смекчат тона, камо ли да седнат заедно на вечеря.