Загиналите при пожара на централната гара "Рамзес" в египетската столица Кайро са най-малко 20 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на властите.
Очаква се броят на жертвите да нарасне, каза Мохамед Саид, директорът на Железничарската столица в Кайро. Той съобщи и за 50 ранени. 

Главният прокурор на Египет Набил Садик изпрати на гара "Рамзес" специален екип, който да разследва инцидента.
Все още няма официална информация каква е причината на злополуката.


По данни на телевизия "Ал Хадас", цитирана от ТАСС, локомотив, чиито спирачки отказали, се ударил с голяма скорост в платформа на гарата, при което избухнал силен пожар. Взривил се е и резервоарът с гориво на влака. Огънят обхванал една от сградите на гарата и вагони на пътнически влак, намиращ се на съседната платформа.
Според интернет портала "Аш Шурук", който се позовава на свои източници от следствените органи, локомотивът, врязал се в платформа на гарата, е бил без машинист.

По данни на онлайн изданието локомотивът потеглил по неустановени до момента причини от намиращо се на пет километра ремонтно депо и се врязал в гарата с пълна скорост.
На мястото на злополуката пристигна египетският премиер Мостафа Мадбули, предаде БТА.

По-късно в сряда египетският министър на транспорта Хешам Арафат подаде оставка във връзка с инцидента, предаде Франс прес, като се позова на правителствено комюнике.

"Премиерът Мостафа Мадбули прие оставката", се посочва в текста.

Министърката на здравеопазването Хала Мустафа Заид потвърди на специална пресконференция, че при инцидента са загинали 20 души. Много от жертвите все още не са разпознати, а състоянието на някои от пострадалите е изключително тежко, каза тя, цитирана от ТАСС.
По-рано имаше съобщения за до 28 загинали и около 50 ранени, отбелязва ТАСС.