При твърде много отсъствия от пленарни заседания без уважителни причини депутатите ще остават изцяло без месечната си заплата и правото на допълнителни разходи. 

Това реши днес парламентарната правна комисия, която разглежда промени в Правилника на Народното събрание. Инициатори на промените са и от ГЕРБ, и депутатите от НФСБ Валери Симеонов и Христиан Митев. Поводът - бойкотът на Народното събрание, който практикува БСП вече повече от седмица. Разбира се, наказанията ще важат за всички случаи, когато народен педставител не е на работа без уважителна причина. Става дума за пропускане на 3 поредни или общо 5 заседания месечно.

До момента за неизвинени отсъствия се удържаха само 2/3 от заплатата на депутат, плюс допълнителните разходи. При това положение обаче, дори глобени, народните представители получават около 1 средномесечна заплата за страната, дори и без да стъпят в Народното събрание.

В четвъртък промените в правилника влизат директно за обсъждане в пленарната зала. Предложението бе на Валери Симеонов и Христиан Митев от НФСБ.

Освен това се прие и друга идея - ако депутатите отсъстват от работа, това намалява пропорционално и представителните средства, които получава парламентарната им група. 

Предложението бе подкрепено от НФСБ, ГЕРБ и "Воля". Против гласуваха от ДПС и ВМРО. Темата предизвика бурна дискусия сред депутатите. 

"Не виждам защо да наказваме БСП за нещо, което от ГЕРБ правиха преди 5 години", отбеляза Емил Димитров-Ревизоро.

"Внимавайте, все още сте в коалиция", пошегува се Хамид Хамид от ДПС.

"Не трябва да пристъпва че към такива санкции, защото някой сега е напуснал парламента", продължи Ревизоро.

Вносителят на новите санкции Христиан Митев отбеляза, че няма работа, на която да пропуснеш 3 дни без извинение и да не бъдеш уволнен, затова и трябва да има по-строги санкции за депутатите.

"В сегашния правилник има достатъчно сериозни санкции. Не мисля, че те трябва да бъдат променяни, само защото от БСП са напуснали парламента", добави и Хамид.

И обясни, че работата на депутатите не е само в пленарна зала, а и в комисии, където той прекарвал десетки часове, в групи за приятелство, в международни конференции.

"Тук нашата работа е не по-малко важна от стоенето и натискането на бутони в пленарна зала."

Според Хамид ако той реши, че след дълга работа по комисии няма да ходи на пленарно заседание, не е редно да му отнемат цялата заплата.

Митев отбеляза, че няма как депутатът да е на комисия, вместо на пленарно заседание - те се провеждат по различно време. И отбеляза, че ако депутатът е в чужбина, отсъствието му ще е извинено и няма да му се наложи санкция.

Още едно предложение на НФСБ бе прието днес - идеята да се ограничат до една процедурите по начина на водене за всяка партийна група в рамките на една точка. ГЕРБ има идентично предложение, но с лимит до три процедури, което обаче председателят на комисията Данаил Кирилов оттегли.

"Процедура по начина на водене" е правото на депутатите да направят забележка на председателстващия заседанието, когато според тях е направил грешка и е нарушил Правилника.

Причината да се иска ограничение е, че депутатите често ползват тази процедура за изказвания по обсъжданата тема, въпреки че това е забранено от правилника.

Отново срещу идеята възрази Хамид Хамид, който я определи като "първа крачка към диктатура". Той изтъкна, че преди това е редно да се напише правило, че председателите на заседания имат право да грешат само по веднъж.

"Правилникът се нарушава повсеместно всеки ден. Целта ви, разбирам, е да пресечете злоупотребите, но намерете друг подход", отбеляза Хамид. "Това е най-прекият път към предсрочни избори."

Репликата му бе посрещната със смях, което предизвика друга негова реплика.

"25 са ни депутатите, още другата седмица ще ги търсите в залата за гласуване."

Следващата седмица се очаква гласуване на президентското вето в Изборния кодекс. Без ДПС в зала управляващите трудно биха събрали кворум.

Бяха отхвърлени и редица други предложения - идеята на Корнелия Нинова да се замразят заплатите на депутатите, идеята на ВМРО те да се преизчисляват заплататите веднъж годишно, а не четири пъти, както и дублиращи се предложения от страна на "Атака" и Волен Сидеров, внесени вчера.