"България ще обсъди възможността да се обърне към сръбското правителство и да поиска екстадицията на бизнесмена Цветан Василев", заяви служебният премиер Георги Близнашки пред ТВ Плюс.

Пред водещия на “Свободна зона” Георги Коритаров министър-преседателят призова Василев да се прибере в София и да даде обяснение какво точно се е случило с КТБ. Мястото на бизнесмена било в България и той не можел да оправдава отсъствието си с отправени към него заплахи.

“Аз лично смятам, че г-н Цветан Василев трябва да се прибере в България, каквито и заплахи да има спрямо него, трябва да се прибере и да даде обяснение какво се е случило с банката, която се свързва с неговото име”, каза служебният премиер.

Близнашки заяви още, че България трябва да реши дали да се развива парламентарна или президентска република. 

"Лично моето мнение е, че ние трябва да продължим по пътя на усъвършенстване на парламентарната демокрация в България. Огромни са тези възможности. Не случайно аз полагам огромни усилия нещата да бъдат тласнати в тази посока, затова участвам активно в политиката. Защото задкулисието, което още е живо и доминира в преобладаващата част от медиите, това задкулисие, или тази наша родна олигархия, залагат на варианта с президентската република", мотивира се той.

Служебният премиер определи като "абсурдно" България да определя Русия като противник, както това стана в първоначалния вариант на „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". Причината според Близнашки е, че "това не е в защита на националните ни интереси". 

"Да не изпадаме в крайности и увлечения, защото ние имаме също своите традиционни интереси и не трябва да допуснем ние да останем в една изолация утре, когато тази криза отмине", обясни той.

Министър-председателят коментира и евентуалното членство на Украйна в НАТО, което според него може да получи подкрепата на България, но след като Киев "реши проблемите си".

Служебният кабинет подготвял и законодателни промени, които ще предложи на следващия парламент. Сред тях били поправки в изборните правила, от които можело да произтече и ремонт на конституцията.