Без особена изненада Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), по-известна като комисия "Антикорупция" не откри конфликт на интереси по отношение на финансовия министър Владислав Горанов. Производството бе образувано заради апартамента, който Горанов и семейството му обитават безвъзмездно от седем години в столичния луксозен комплекс "Есте". Жилището от 180 кв.м., е собственост на бизнесмена Иван Сариев, за когото финансовият министър твърди, че му е кръстник. В добавка - синът на Сариев е бил назначен в министерството в мандата на Горанов.

Заради медийния отзвук, породен от имуществената декларация на Горанов за 2017-а, проверка назначи и главният прокурор Сотир Цацаров. Според КПКОНПИ обаче конфликт на интереси няма. По няколко причини: Горанов си плащал режийните разходи за жилището - ток, вода и пр.; фирмите на Сариев не са печелили обществени поръчки, а синът му е бил назначен в МФ по заместване, по препоръка на ресорния за човешки ресурси отдел и бил доказан експерт за поста. 

От дългото обяснение, написано от Комисията, става ясно, че Горанов е бил изслушан. Описани са и неговияте твърдения пред антикорупционния орган - че жилището, което е декларирал в декларацията си пред КПКОНПИ ползва от 2012 г.; че му е предоставенo от неговия кръстник и че заплаща всички разходи, свързани с ползването му - битови сметки и данъците. 

Комисията изяснила достоверността на тази информация с "разпечатки от системата за плащане чрез Интернет, удостоверяващи всички извършени плащания на сметки за потребена електроенергия, топлоенергия и вода за периода от месец юли 2012 г. до месец ноември 2018 г.". "Видно от тези документи същите са заплащани от Владислав Горанов", констатират хората на Пламен Георгиев.

Преразказва се и вече разказаната от финансовия министър версия - че уплахът от земен трус пратил семейството му в жилището в "Есте".

"През месец май 2012 г., когато се е случило силното земетресение в Пернишка област Владислав Горанов е обитавал заедно със семейството си апартамент на 10 етаж. Към онзи момент децата му са били много малки, неговата съпруга се е изплашила за тях и уплахата се е превърнала в проблем по отношение на обитаването на жилището. В неформален разговор Горанов е споделил за това с И.С. и той му е предложил да се преместят да живеят в жилището, което е закупено от неговото семейство и към онзи момент същото не се е ползвало. Горанов приел и се преместили със семейството му в процесното жилище", посочват от Комисията.

Финансовият министър твърди и че двамата със Сариев се познават от 2001 г., когато той е бил директор на дирекция в Министерството на финансите "и запознанството им е преминало в приятелство и в последствие бизнесменът е станал негов кръстник, както и на двамата му сина". Кръщелни свидетелства не е видно да са предоставяни на Комисията.

По отношение на сина на бизнесмена, Горанов е заявил, че никой от семейството не го бил търсил за съдействие за назначаването му като "младши експерт" в министерството. Бил получил докладна записка, в която се предлагало командирован в чужбина служител да бъде заместен от Сариев-младши. 

"М.П. е провела предварителен разговор с Х.С. и е установила, че същият притежава много добра професионална квалификация, много по-висока от изискванията за заемане на длъжността младши експерт", твърди КПКОНПИ. По-късно Х.С. (Комисията посочва само инициалите) сам е поискал да бъде освободен от длъжност в министерството.

По-надолу в решението се изброяват всички фирми на Сариеви, като се констатира, че не са били установени техни участия в търгове нито на министерството, нито на подопечните му структури Национална агенция за приходите, Агенция "Митници", Агенция за държавна финансова инспекция, Агенция по обществени поръчки, Държавна комисия по хазарта, Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" и Национален компенсационен жилищен фонд.

Открита била само една обществена поръчка и то от 2010 г. - на община, като по правило местната власт е независима при обявяването на търговете.

Що се отнася до вилата на Сариеви, за която също се появиха информации, че била на Горанов, КПКОНПИ посочва, че той само е ходел на гости там.

След цялото това изложение, Комисията посочва в заключение:

"НЕ УСТАНОВЯВА конфликт на интереси по отношение на Владислав Иванов Горанов."

Препис от решението е изпратен и до прокуратурата.