Франция поиска днес имунитета на посланика на Ватикана, който е разследван по подозрения в блудство, предаде Ройтерс.

Министърката на европейските въпроси Натали Лоазо поиска Светия престол да позволи властите да разпитат папския нунций архиепископ Луиджи Вентура.

“В момента архиепископ Вентура се ползва от дипломатически имунитет, но Светия престол ясно разбира от сериозните обвинения,  които са повдигнати на апостолическия нунций и за секунда не се съмнявам, че Светия престол ще постъпи правилно", каза Лоазо в телевизионно интервю, цитирана от агенцията.

“Това разследване трябва да стигне до заключение, важно е да се знае истината", добави тя, припомняйки презумпцията за невиновност, от която Вентура се ползва. “Очаквам Светия престол да поеме отговорностите си.”

Чиновник от парижкото кметство обвини 74-годишния Вентура, че опипвал бедрото му по време на новогодишното обръщение на кметицата на Париж Ан Идалго.

Вентура е отказал коментар, а Светия престол отлага решението си да приключването на предварителната проверка.

Международният авторитет на Католическата църква е силно накърнен от разкрития за сексуални посегателства от страна на нейни служители в САЩ, Чили, Австралия, Ирландия и другаде, припомня Ройтерс.