Председателят на комисията за разузнаване на Конгреса Адам Шиф (демократ от Калифорния) обяви, че смята, че предложението на руския адвокат от 2016 г. да представи вредна информация за Хилъри Клинтън на членовете на кампанията на Тръмп и последващата им среща е "пряко доказателство" за тайни споразумения, пише електронното издание на американския вестник The Hill.

„Мисля, че има преки доказателства в писмата от руснаците чрез посредника, които предлагат информация за Хилъри Клинтън като част от това, което е описано в писмен вид като усилията на руското правителство да помогне при избирането на Доналд Тръмп”, каза Шиф пред CBS.

И допълни:

"Те предлагат тази мръсотия. Има писмено приемане на тази оферта от сина на президента, Доналд-младши и има явни действия в подкрепа за това", цитирайки среща на руския адвокат през лятото на 2016 г. и членове на президентския екип. „Това за мен е пряко доказателство. Но има и изобилни косвени доказателства“.

Той посочи като примери обвиненията срещу бившия лидер на кампанията Тръмп Пол Манафорт и показанията на бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен.

Срещата в Тръмп Тауър остава гореща точка в разследванията на руската намеса в изборите през 2016 година. Първоначално Тръмп младши заяви, че срещата е фокусирана върху руската политика на осиновяване и че това е загуба на време, но президентът миналия август потвърди, че срещата е предназначена да събере вредна информация за тогавашния му опонент. Шиф не посочи, че доказателствата са достатъчни за импийчмънт, заявявайки, че все още не е ясно дали има доказателства извън разумното съмнение, че президентът е извършил криминален заговор. Той каза, че възнамерява да изчака специалният съветник и следователите от Конгреса да представят своите констатации.

Комисията на Шиф приключи разследването си с намесата на Русия миналата година, но Счиф оспори заключението, че не е налице тайно споразумение направено от републиканците, които са били начело на разследването. Председателят на Комисията за разузнаване на Сената заяви, че неговата комисия, която все още разследва руската избирателна намеса и евентуално тайни споразумения, след две години надзор, все още не е намерила пряко доказателство за тайни споразумения, а Коен също свидетелства пред Конгреса миналата седмица, че не смята, че Тръмп е сключил споразумение с Русия, предава "Фокус".