Под заглавие "България се държи за тръбата" руският делови всекидневник "Комерсант" съобщава, че руският министър-председател Дмитрий Медведев и българският му колега Бойко Борисов са констатирали съществено изоставане на стокооборота от предишните обеми заради европейските санкции и руското продоволствено ембарго. 

За да наваксат пропуснатото, страните се надяват на възобновяването на замразената от три години работа на междуправителствената комисия по търговско-икономическото сътрудничество.

В София беше обсъден и енергийният дневен ред, обаче това не донесе видими резултати: спомняйки си съдбата на "Южен поток", Русия чака от Европейската комисия гаранции за преминаването през България на заменилия го "Турски поток".

"Дмитрий Медведев към властите на България: сутринта - гаранции, вечерта - газ", обобщава разговорите в София "Комсомолская правда". Репортажът на вестника от българската столица обаче започва на далече по-идеологическа вълна. Предаваме го дословно: 

Центърът на София. Главната катедрала на града - храм-паметникът "Св. Александър Невски. Построили са го в чест на руските воини, освободили България в хода руско-турската война от петвековно османско иго. Отзарана в подстъпите му са се събрали около стотина жители на града. Дошли са да приветстват премиера Дмитрий Медведев, пристигнал на официално посещение в България.

- Вие руски корени ли имате, защо сте дошли тук? - интересувам се.

- Не, ние сме българи, но обичаме Русия! Властите на България и народът на България - това не е едно и също, така го напишете! Ние сме за Путин! Ако не беше вашият президент , вече отдавна да е станала третата световна! - ми казва една от дошлите - Румяна Солакова.

- Не ни харесва как у нас започнаха да изкривяват историята. Вече започнаха да говорят, че Русия не е освобождавала България от турците, че за нас това е било не робство, а съжителство. Русите и българите са братя, а се опитват да ни разединят. Ние не искаме това, - пояснява за мене друга жена.

Зад нея стои мъж с плакат "Путин миротворец".

Под заглавие "България се застъпи за руски газопровод" порталът "Лента.ру" цитира Борисов, че България всячески подкрепя проекта за строеж на газопровода "Турски поток".

Противниците му Борисов нарече предатели, стремящи се "да закопаят в земята нашите инвестиции", подчертава изданието.

"А ние искаме максимално прозрачен хъб", е цитиран да казва Борисов на съвместната пресконференция с Медведев.

"Газета.ру" също се спира на условията, при които Русия би пуснала "Турски поток" през България - гаранции, че той няма да последва съдбата на "Южен поток".

Деловият интернет портал РБК излиза със заглавие: "Българският премиер нарече предатели противниците на "Турски поток".

"Те искат нашите инвестиции да бъдат закопани в земята, а ние искаме да създадем максимално прозрачен хъб", е цитиран да казва Борисов. "Ако газът спре до Турция, нашите тръби ще се окажат празни. И какво да правим тогава?— се обърна Борисов към опонентите на проекта за тръбопровод, пише РБК.

Българският премиер също засегна въпроса за сегашните отношения между Русия и Запада. По думите му е необходимо да се върнем на масата на преговорите, доколкото възможен военен конфликт "ще има пагубни последствия за целия свят".

"Има такива, които използват пристигането на Медведев, за да зададат въпроса за бъдъщето на България: Русия или НАТО? А аз искам, Черно море да бъде зона на дружба и туризъм", каза Борисов, цитиран от РБК.

Отразяването на посещението в международните медии е оскъдно - информации на Ройтерс и Франс прес от София. Ройтерс подчертава, че с  "Турски поток" Русия се опитва да заобиколи главната транзитна страна сега - Украйна - и цитира Медведев в интервюто му за български вестник да казва, че откъде би минал "Турски поток" след Турция зависи "до голяма степен ще бъде определено от готовността на газовата транспортна инфраструктура".

В кореспонденция от съвместната пресконференция на Борисов и Медведев агенцията отбелязва, че "износът на руски газ стана все по-политизиран откакто Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г." Ройтерс цитира Медведев с искането му за гаранции от страна на Европейската комисия, че "Турски поток" няма да последва съдбата на "Южен поток".