Служебното правителство ще отпусне в идните две седмици допълнително 1 милион лева на президентството.

Това стана ясно днес от думите на премиера Георги Близнашки след заседанието на Министерския съвет. Новината предизвика брожения предвид факта, че временният кабинет бе назначен именно от държавния глава Росен Плевнелиев.

Всъщност обаче бившият финансов министър в мандата на ГЕРБ Симеон Дянков пръв зададе курс на намаляване на финансите на "Дондуков" 2 като изпразни сметките на институцията, оглавявана по това време от Георги Първанов.

За 2014 г. бюджетът на администрация на президента пък бе намален с 767 000 лв. в сравнение с предходната година и се сви до близо 5,6 млн. лв. "Дондуков" 2 попадна и в обхвата на последното решение на 42-то Народно събрание - да бъдат орязани бюджетите на 45 ведомства, за да се запълни дупката в Здравната каса. Така от парите президентството за тази година бяха взети още 544 450 лв. Или общото намаление спрямо утвърдения в началото на 2014-а бюджет на администрацията на Плевнелиев е с 1 311 450 лв. спрямо 2013-а.

С очакваното си решение служебният кабинет донякъде ще върне парите на "Дондуков" 2 в изходна позиция.

"Средствата отиват за нормалното осъществяване на функциите на държавния глава. През последните няколко месеца дори не е плащано на Авиоотряд 28 за извършените представителни полети", мотивира проф. Близнашки намерението на правителството и допълни: 

 "Няма нищо потайно. Като се вземе решението, ще бъде представен подробен отчет за какви нужди отиват тези пари. Опитваме се да отговорим на най-належащите нужди".

Служебният премиер посочи още, че бюджетът на президентството е бил намален умишлено от кабинета "Орешарски", малко след като Плевнелиев публично подкрепи протестиращите срещу бившето правителство.

Преди седмица пък служебният кабинет взе друго решение, което отново предизвика коментари в стил "уреждане на нашите".

То предложи на президента да издаде указ, с който посланикът ни в Италия и бивш служебен министър, назначен също от Плевнелиев - Марин Райков, да бъде назначен и за посланик в Малта със седалище в Рим. Мотивите бяха, че към момента България няма акредитиран титуляр там.

Райков бе посланик в Париж преди да поеме поста служебен премиер. Той го съвместяваше и с този на служебен външен министър. Малко преди края на мандата на правителството му се получи забавен случай - външният министър Марин Райков предложи на премиера Марин Райков да предложи на президента Росен Плевнелиев Марин Райков да бъде изпратен за посланик в Рим, Италия.