В разгара на подновения покрай премиерата на документалния филм „Напускайки Невърленд“ спор за Майкъл Джексън и децата в живота му, списание „Ванити Феър“ публикува текст от репортерката, отговаряла за темата повече от 10 години. Заглавието е „10 неоспорими факта относно обвиненията в сексуален тормоз срещу Майкъл Джексън“. Препоръката на списанието е текстът да се прочете, преди да гледаме филма със свидетелствата на Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък.

„Измъченият глас на бащата на Уейд Робсън винаги ще ме преследва“, пише Морийн Орт.

Журналистката следи скандала от 1993 г., когато едно 13-годишно момче на име Джордан Чандлър отправя първите обвинения в сексуално насилие срещу Майкъл Джексън. Тогава „Венити Феър“ ѝ възлагат да пише за случая – и тя, естествено, се опитва да научи дали Джексън се е сприятелил с други момчета. Не след дълго чува имената на Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък.

Майката на Уейд – Джой, отказва да говори пред журналистката, но баща му Денис изненадващо ѝ връща обаждане от дома си в Австралия. Денис обяснил, че Джой е завела Уейд и сестра му в Лос Анджелис, така че Уейд може да е с Джексън, добавяйки, че се страхува, че може да изгуби сина си, ако каже нещо против суперзвездата. Скръбта на Денис била допълнена от собствената му тъмна тайна: самият той е бил насилван като дете, и го признава пред Морийн Орт, след като 30 години не е бил в състояние да говори за това.

Седмица по-късно Денис Робсън се обажда повторно на Орт. Току-що бил разговарял със съпругата си и искал да промени историята си, както и да я допълни с цитат, с който да похвали Джексън.

„Попитах го какво е предизвикало тази внезапна промяна. Той замълча. После каза, че това било недоразумение. Денис, който бил диагностициран с биполярно разстройство малко преди съпругата му да си тръгне, никога не бе преодолял разпадането на семейството си. Всичко започнало, когато синът му – тогава на 5, спечелил местен конкурс за танци, в който първата награда била среща с идола му Майкъл Джексън“, пише Орт.

През 2002 г. Денис Робсън слага край на живота си. В новия документален филм на HBO „Напускайки Невърленд“ Уейд Робсън казва, че никога не е разбрал напълно какво е причинило болката на баща му; той починал, без да бъде отново близо до сина си.

Документалният филм от две части, който в края на тази седмица ще бъде качен в HBO GO, дава възможност на Робсън и Сейфчък, заедно с оцелелите членове на семействата си, да разкажат своите истории – как отначало са били първи приятели с Майкъл Джексън, след това съблазнени, емоционално и – както твърдят – сексуално.

Това, което поразило най-силно репортерката като човек, прекарал повече от десетилетие в изучаване на обвиненията срещу Майкъл Джексън, било колко много си приличат историите на Робсън и Сейфчък с тези на Джорди Чандлър и Гевин Арвизо – 13-годишното момче, чийто твърдения предизвикаха съдебния процес от 2005 г., в който Джексън бе оправдан по 10 престъпления, между тях и 4 обвинения в тормоз на деца и един опит за насилие над деца.

Друго момче, Джейсън Франсиа, чиято майка е работила като икономка за Джексън, свидетелства под клетва, че е било насилвано от Джексън, с което децата, заклели се, че Джексън им е показвал порнография, блудствал е с тях и ги е запознал със секса, когато са били на възраст между 7 и 12 години, стават пет.

Във всеки от случаите има страшно много подробности, които са едни и същи: насочването към момчета от проблемни семейства, умелото ухажване, подаръците, съблазняването, джакузитата, начина на секса, страха и заплахите от това, което ще им се случи, ако някога споделят с някого какво са правили с Джексън. Скъсването със звездата също следва един и същ модел: когато приближава пубертетът, разказват Робсън и Сейфчък в документалния филм, те внезапно са изхвърлени и заменени с ново, по-малко дете.

Техните семейства също са имали сходни преживявания с Майкъл: сестрите били измествани встрани от него; родителите получавали шанс да ползват луксозни лимузини и частни самолети за шопинг и да пият скъпи вина от избата на Невърленд. Майката на Джорди Чандлър е пътувала до Монако и Лас Вегас и получила златна гривна с диаманти. Родителите на Джими Сейфчък се сдобили с цяла къща; документалният филм дори не споменава подарените автомобили, големи суми и други облаги, за които майката на Уейд Робсън свидетелства през 2005 г.

Както Робсън, така и Сейфчък по-рано свидетелстваха под клетва, че Джексън никога не ги е докосвал, но има основателна причина да вярваме, че сега казват истината, отбелязва Орт. Рон Зонън, прокурор, участвал в съдебния процес през 2005 г., който има опит от много дела за сексуална злоупотреба, твърди, че разбира защо Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък правят разкритията си сега, вместо „когато това имаше значение”.

„Специално за жертвите-мъже разкриването на това, което са преживели, трябва да стане по техните условия. В крайна сметка те сами решават кога болката вече е непоносима и единственият начин да им олекне е да говорят с някого и да кажат истината“, казва Зонън.

Твърдите поддръжници на Джексън смятат, че Робсън и Сейфчък са запомнили подробности от разказите на другите момчета, за да си отмъстят, след като техните предишни опити да заведат иск за щети, причинени им от Джексън, са били отхвърлени от съда (не защото не могат да предявят обвинения, а заради изтичане на давността). За Орт това изглежда пресилено. Робсън и Сейфчък не са получили пари от HBO. Те трябвло да се справят не само с това, което им се е случило, но и със съучастието на най-близките си. Този вид стрес може и наистина да унищожава семействата. Всеки, който е прекарал време в изслушване на жертви, разказващи историите си за сексуално насилие, знае, че е изключително болезнено да се припомнят подробности и детайли. Никога не знаете какво ще ви заседне в паметта, причинявайки депресия, кошмари и посттравматичен синдром. Това може да бъде нещо толкова просто, като например песен.

Семейството на Джексън, от своя страна, е завело дело срещу HBO за 100 милиона долара, опитвайки се предотврати излъчването на документалния филм. Като се имат предвид всички пари и заложената репутация, това може да е най-добрият им ход, за да избегнат възможността зрителите да видят и да преценят сами защо двама мъже са се решили да приказват и да поемат омразата, с която ще бъдат засипани. Робсън и Сейфчък казват, че са го направили, защото сега те самите са бащи. Това ги кара да извадят тези заплетени и ужасни спомени от дълбините на своята психика и да сверят моралните си компаси. Сега е ред на обществеността.

За да помогне на зрителите да влязат в контекста на филма, който представя само един тънък резен от действителността, „Венити Феър“ предлага 10 неоспорими факта, свързани с обвиненията срещу Майкъл Джексън в сексуални злоупотреби.

10 неоспорими факта, свързани с обвиненията в секстормоз срещу Майкъл Джексън

1. Няма спор, че на 34-годишна възраст Майкъл Джексън е спал повече от 30 нощи подред в едно легло с 13-годишния Джорди Чандлър в къщата на момчето и в присъствието на майката на Чандлър. Той е спал в едно легло с Джорди Чандлър и в къщата на бащата на Чандлър. Родителите по онова време са били разведени;

2. Досега пет от момчетата, с които Майкъл Джексън е спал, са го обвинили в сексуална злоупотреба: Джорди Чандлър, Джейсън Франсиа, Гавин Арвизо, Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък;

3. Джексън плаща 25 милиона долара за уреждане на съдебното дело с Чандлър, като 18 милиона долара отиват за Джорди, 2,5 милиона долара за всеки от родителите, останалите – за адвокати. Джексън заявява, че е платил тази сума, за да избегне „продължително и тягостно“ съдебно дело. Франсиа получава 2,4 милиона долара от Джексън;

4. Майкъл Джексън страда от обезцветяване на кожата – заболяване, което се нарича витилиго. Джорди Чандлър е нарисувал петната, причинени от заболяването, в долната част на пениса на Джексън. Рисунките му са били запечатани в плик. Няколко месеца по-късно следователите фотографират гениталиите на Джексън. Снимките съответстват на рисунките на Чандлър;

5. Коридорът, водещ към спалнята на Джексън, е бил оборудван като ВИП зона за сигурност, с видеокамери, свързани с аларма, която се задействала при най-малки следи от движение;

6. Джексън притежавал обширна колекция от еротични материали за възрастни, които държал в куфар до леглото си, включително садомазо снимки и голи момчета. Съдебните експерти откриват отпечатъците на момчета заедно с тези на Джексън на същите страници.

7. Според персонала на „Невърленд“, разпитван от властите в Санта Барбара, никой никога не е виждал или чувал за жена, която е прекарала нощта с Майкъл Джексън, включително двете му съпруги, Деби Роу или Лиза Мари Пресли. Роу, майка на две от децата на Джексън, обяснява пред властите в Санта Барбара, че никога не е правила секс с Джексън.

8. Джексън е бил много щедър с родителите на момчетата, с които дели леглото, давал им е безброй скъпи подаръци. Майката на Уейд Робсън свидетелства по време на процеса през 2005 г., че е получавала пари чрез компанията на Джексън. Родителите на Джеймс Сейфчък се сдобиват с къща. Майката на Джорди Чандлър получава диамантена гривна.

9. Двама от бащите на обвинителите на Джексън – Джорди Чандлър и Уейд Робсън, се самоубиват. По онова време и двамата са отчуждени от синовете си.

10. В документалния филм от 2002 г. „Да живееш с Майкъл Джексън“ самият певец казва на Мартин Башир, че не вижда нищо лошо да сподели леглото си с малки момчета.

"Площад Славейков"