Три консорциума - с участието на компании от Италия, Унгария и Саудитска Арабия, но без големите български играчи в строителния бранш - искат да строят участъка от "Турски поток" на територията на България. Това стана ясно в четвъртък при отварянето на офертите, подадени за търга за проектиране, строителство и доставка на материали, обявен в края на 2018 г. от "Булгартрансгаз". Стойността на проекта е 2,8 млрд. лв., а целта - градеж на над 400 км тръбопровод за пренос на газ. 

Участниците в търга са: 

 - ДЗЗД Консорциум – Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници: Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България;

- Обединение от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt;

- Обединение Консорциум Аркад с участници: Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.

Руска връзка в първия консорциум

В първия консорциум се появяват италианските компании Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А, които световно известни в строителството на газопроводи. "Бонатти" - фирма от Парма, строи не само н Европа, но и в Канада, САЩ, Мексико, Южна Африка. Фирмата участва в консорциум с българските "Главболгарстрой" и "Джи Пи Груп"в търга за строеж за газовата връзка с Гърция. "Макс Щрайхер С.П.А" също е регистрирана в Парма, Италия, но е дъщерна компания на германската група "Щрайхер Груп". В България италианското подразделение участва също в консорциум за интерконектора н Гърция, но в съдружие с гръцката "Терна".  

Третата фирма в обединението с италианските гиганти обаче е интересна - става дума за Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България. Според информацията в Търговския регистър българският клон е основан в началото на януари 2019 г. и е с предмет на дейност "Проектиране, техническо консултиране и строителство на газопровод в България и експлоатация и управление на този проект; b. Други инвестиционни и търговски сделки и дейности; и c. Всякакви други дейности, които не са забранени от закона". Неин представител е руският гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук. Компанията майка е регистрирана в Люксембург. Българският клон обаче изглежда специално създаден за търга на "Булгартрансгаз" - с оглед на регистрацията, направена след обявяването на поръчката и предмета на дейност.

Според информация в различни регистри, към 2013 г. лице със същото име - Андрей Владимирович Пархомчук - е било на ръководна позиция в търговския отдел на руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. Преди това Пархомчук е бил и в ОАО "Мечел" - голямо руско металургично предприятие. Въпросното предприятие е имало и собственост в България преди години - "Топлофикация Русе" - преди да я продаде през 2012 г., както става ясно от публикация в самия сайт на "Топлофикация Русе".

Още докато течеше срока за подаване на оферти в търга, руското издание РБК обяви, че вече се знае кой ще доставя тръбите за "Турски поток" в България. Според изданието това ще е руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. От самата корпорация са казали пред РБК, че обмислят да кандидатстват на търга на "Булгартрансгаз". 

В публикацията на РБК се споменаваше и за вариант, при който ТМК се свързва с австрийската "Щрабаг" и двете участват по този начин в процедурата. Пред РБК от "Щрабаг" отрекоха да се водят разговори с руснаците. Очевидно и "Щрабаг" не участва в търга на "Булгартрансгаз". Но участват двете италиански фирми в консорциум и е въпрос на време да се разбере дали връзките, които се откриват на първо четене, между третата фирма в консорциума и руската компания за тръби, са факт.

Другите кандидати - най-голямата газова компания на Саудитска Арабия

Второто обединение, участващо в търга на "Булгартрансгаз", е унгарско - двете компании в него са част от OT Industries и според корпоративната информация в интернет страницата са строили газопроводи в Централна и източна Европа - в Унгария, между Унгария и Словакия, в Полша и т.н. 

Третото обединение, които иска да строи трасето от "Турски поток" през България е от Саудитска Арабия. За интереса на компании от държавата се разбра при посещението на Бойко Борисов в Египет, докато още течеше срока за подаване на оферти към "Булгартрансгаз". Групата "Аркад" строи газова инфраструкрура на територията на страната, в Персийсия залив и целия богат на петрол и природен газ регион на Близкия Изток, става ясно от сайта й.

Тепърва предстои отваряне на ценовите оферти на кандидатите, но това ще се случи след като комисията на "Булгартрансгаз" по обществената поръчка разгледа и оцени подадените до вчера и отворени днес документи. 

Не се оправдаха очакванията, появили се в медийни публикации, че в поръчката ще участват големи български компании като "Главболгарстрой" заради опита им в строителството на газопроводи у нас.