Епизодът на комедийния анимационен сериал „Симпсънс“ „Stark Raving Dad“ („Силно яростен татко“) се смята за един от най-разпознаваемите и любими на почитателите на поредицата, но намирането му в интернет вече ще е почти невъзможно, съобщава „Варайъти“. Причината е, че в епизода, излъчен на 19 септември 1991 г. като премиерен на сезон 3, един от персонажите е озвучен от Майкъл Джексън.

Първоначално участието му не се потвърждава, едва години по-късно предположението на зрителите се оказва вярно. Днес, след разказите на децата в живота на Краля на попа (в т.ч. за педофилия) в документалния филм „Напускайки Невърленд“, продуцентите на „Симпсънс“ са решили да изтеглят епизода.

„Изглежда като ясния избор“, коментира продуцентът Джеймс Л. Брукс пред „Уолстрийт джърнъл“, които първи съобщиха новината в четвъртък.

Другите двама продуценти – Мат Грьонинг и Ал Джийн, са съгласни с решението.

„Хората, с които работя и с които съм прекарал живота си, спорейки за шеги, са на едно мнение за това“, допълва Брукс.

В епизода от 1991 г. Джексън дава гласа си на персонажа Леон Комповски, който се среща с Хоумър Симпсън в клиника за психично болни. Хоумър се прибира вкъщи заедно с него, а Леон – нарисуван като голям бял мъж – твърди, че е Майкъл Джексън. След това помага на Барт Симпсън да отбележи рождения ден на сестра си и изпява „Честит рожден ден, Лиса“ с мелодия, която дълго звучи в главите на зрителите. Впоследствие се оказва, че макар и да е озвучил Леон, Джако не е изпял песента сам – Кип Ленън имитира гласа му по време на всяка песен в епизода.

„Това бе ценен епизод, много спомени сме запечатали в него, но ситуацията определено не им позволява да останат“, коментира Брукс.

Ще отнеме време обаче епизодът да бъде напълно изтеглен от телевизията и от платформата на канала FXX, предстои да бъдат издадени наново DVD-та без конкретния епизод.

„Аз съм против горенето на книги – добави продуцентът. – Но това си е нашата книга и ни е разрешено да махнем една глава от нея.“

Площад Славейков