Със 104 гласа "за" - от ГЕРБ и ДПС, с 28 "против" от управляващите "Обединени патриоти" и 6 "въздържал се" депутатите опростиха дълговете на вероизповеданията. Гласуването е на първо четене, а общата стойност на въпросните задължение към края на 2018 г. е  8, 267 млн. лева - на шест вероизповедания. Над 8,1 млн. от тях са на Главното мюфтийство, както се разбра в последните дни. 

Законопроектът бе внесен от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. И предизвика напрежение, като първи възроптаха от БСП - но извън парламента.

Още преди дебатите по същество Павел Шопов от "Атака" поиска отлагане - по ред причини. И самият той призова Корнелия Нинова да се върне в залата и да обясни защо смята, че има сговор между ГЕРБ и ДПС - "защото и аз имам такива съмнения", обясни Шопов. Предложението му не мина. Останалата част от дискусията мина в опит на успокояване на страстите.  

"Нека да не делим България на мюсюлмани и християни, защото това няма да доведе до нищо добро", каза вносителят Цветанов.  -"В момента България е ценна с това, че има едно многообразие от различни вероизповедания. България е ценна с това, че успя да запази етническия мир и всеки един, който участва в политическия живот на страната е допринесъл за това".

Той, закономерно, отрече сделка с ДПС и "увери", че не са поставяни никакви условия от страна на Движението, което се води в опозиция, в замяна на подкрепа за опрощаването на задълженията на мюфтийството. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов на свой ред предупреди "ГЕРБ да не се връзват на въдицата на ДПС даже с дребните сметки за гарантиране на мнозинство и кворум, защото утре и вдругиден ще има нови искания".

"Отново сме поставени в ситуация Народното събрание да бъде рекетирано от една парламентарна група, в случая групата на ДПС. За пореден път Народното събрание трябва да бъде поставено на колене, България трябва да бъде поставена на колене в разрез със законите и в разрез с най-елементарна логика и норми. Защо е необходимо това? Нека да поразсъждаваме по този въпрос. Въпросните 8 млн. са напълно във възможностите на ДПС и кръговете от фирми да си ги осигурят и заплатят. Нека да не забравяме, че в изминалите 30 години от най-новата история на България, партията, която в най-голяма степен осребри своето присъствие в политиката, беше ДПС", нападна Движението Симеонов.

И колегата му коалиционен партньор от ВМРО Искрен Веселинов се включи в дискусията - заявявайки, че законът трябва да се попълни и да се казва вече "Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство". Според него решението, взето днес, е проблем не защото в момента става дума за мюфтийството, а защото подобни решения разделят хората. 

От "Атака" заявиха, че решението противоречало и на конституцията, защото не можело Народното събрание да опрощава държавни вземания.