Британската премиерка Тереза Мей и председателят на Еврокомисията ЖанКлод Юнкер успяха да договорят снощи изменения в споразумението за „Брекзит“.

Това се случи в Страсбург, където Мей пристигна по спешност в опит да получи някои отстъпки.

Става дума за три документа. Те са следните.

1. Съвместен инструмент

Пълното название е „Съвместен инструмент, отнасящ се до споразумението за излизането на Великобритания на и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия“.

В този документ е засегнат въпросът за границата между Ирландия, която остава в ЕС, и Северна Ирландия, която ще го напусне. Протоколът ще бъде предмет на постоянни прегледи, за да могат страните периодично да решават дали той  все още необходим или прилагането му може да бъде прекратено частично или изцяло. След края на преходния период на „Брекзит“ всеки въпрос, свързан с прилагането на Протокола, ще бъде субект на заложения в него механизъм за разрешаване на спора.

2. Съвместно изявление

Документът се нарича „Съвместно изявление, допълващо политическата декларация, която очертава рамките за бъдещите отношения между ЕС и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия“.

Брюксел и Лондон се договарят за поредица от мерки, които да ускорят преговорите и да доведат до влизането в сила на бъдещите отношения. Мерките са допълнение към заложените в Политическата декларация от Европейския съвет на 25 ноември 2018 г. Общата цел е бъдещите отношения да влязат в сила до края на преходния период. Веднага след „Брекзит“ двете страни ще предприемат необходимите стъпки за започването на преговорите. По различни аспекти на отношенията преговорите ще бъдат водени паралелно.

3. Едностранна декларация

Това е „Декларация на правителството на Нейно величество на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия относно Протокола за Северна Ирландия“.

Лондон потвърждава желанието си за колкото се може по-силно и по-стабилно бъдещо партньорство с ЕС. В тази светлина целта на споразумението за „Брекзит“ не е установяването на постоянни отношения. Клаузите от Протокола ще се прилагат само временно. Ако, противно на намеренията на страните, те не са в състояние да сключат споразумение, което да замени частично или изцяло Протокола, Лондон няма да счита прилагането му за временно.

Или, както поясни снощи Дейвид Лидингтън – министърът на кабинета на Мей, ЕС не може да „впримчва“ Великобритания в ирландския предпазен механизъм за неограничено дълго време. А ако го направи, това ще представлява нарушение на правно обвързващите ангажименти, поети от Брюксел и Лондон.

Довечера е решителното гласуване в Камарата на общините в Лондон, която вече веднъж отхвърли плана на Мей с огромно мнозинство. Юнкер предупреди снощи, че това е последен шанс за британските депутати и че трета възможност за тях няма да има.