Кампанията "Народен вот", която настоява за провеждането на втори референдум за "Брекзит", публикува обща позиция на правни експерти в областта на правото на Европейския съюз и международното право, предаде "Гардиън".

Според специалистите Лорд Андерсън Джейсън Копел и Шон Олгий Великобритания няма да може едностранно да се откаже от предпазния механизъм за границата с Република Ирландия ("бекстоп"), въпреки изразената вчера убедителна позиция на правителствения адвокат Джефри Кокс (експерт по търговско право).

"Според нашето мнение тези мерки:

a. не позволяват на Обединеното кралство (ОК) да прекрати "бекстоп" в случай, че преговорите за бъдещите взаимоотношения с ЕС не бъдат доведени до удовлетворяващ край.

b. не осигуряват на ОК правото да прекрати "бекстоп", когато си пожелае или дори - въобще, без одобрението на ЕС.

Това, което те повтарят е, че "бекстоп" ще може да бъде прекратен, ако се докаже "недобросъвестност" в действията на ЕС, което трудно ще бъде демонстрирано. Това бе очевидно от споразумението за напускане и преди бе признато от правителствения адвокат. 

Гледайки мерките индивидуално:

a. Съвместният инструмент между ЕС и ОК при споразумението за напускане намалява риска от възможността ОК да бъде умишлено задържано за неограничено време в "бекстоп"("недобросъвестност"). Това е ограничен риск. Много по-съществена опасност представлява възможността за запазването на "бекстоп" при неуспех на преговорите, ръководени от чистите намерения и на двете страни ("добросъвестност"). Тя не е адресирана в новите промени.

b. Едностранната декларация на ОК преминава отвъд съвместния инструмент единствено в частта, в която се предполага, че ОК може да потърси начин да не прилага "бекстоп", ако преговорите се провалят заради проява на "недобросъвестност" от страна на ЕС. Тя не предполага други условия освен проявата на "недобросъвестност". Прочитът на ОК на споразумението за напускане ще бъде оценен от инстанцията на Съда от Съда на Европейския Съюз, който най-вероятно няма да оцени факта, че декларацията на ОК отива отвъд съвместния инструмент.

c. Съвместното изявление на ЕС и ОК, допълващо политическата декларация няма да има никакъв ефект върху споразумението за напускане, като то само обяснява някои от желанията на страните по отношение на бъдещите преговори и взаимоотношения.

Погледнати цялостно, мерките не преминават теста на "И Ар Джи" (European Research Group - най-върлите противници в Консервативната партия срещу сделката на Мей с Брюксел)  за "договорно равнище" на клаузите, тъй като те подкопават едно от важните условия на споразумението за напускане, в частност - "бекстоп" , който трябва да се запази, докато ОК и ЕС не си променят мнението.

Кристално ясно е, че мерките не променят фундаменталния правен ефект върху "бекстоп", както заяви преди правителственият адвокат. "Бекстоп" ще се запази безсрочно, стига и докато не бъде заместен от ново споразумение, освен ако при невероятни обстоятелства ЕС покаже "липса на добросъвестност" в отказа си да освободи ОК от правния режим".