През 2019 г. Русия ще се опита да повлияе на изборите за Европейски парламент, ще продължи разузнавателните операции и операциите за влияние срещу Запада и ще продължи да се готви за въоръжен конфликт с НАТО според последната годишна оценка на заплахите, направена от Службата за външно разузнаване не Естония и цитирана от американската телевизионна верига Ен Би Си.

Новините на Eн Би Си са получили изключителен предварителен достъп до 70-страничния доклад, който отразява дейността и целите на руските разузнавателни служби в съседна Естония.

Русия ще се съсредоточи върху европейските избори в големите държави членки - Германия, Франция и Италия - които имат най-големите национални делегации в следващия Европейски парламент.

"Много е възможно Русия да се намеси в изборите за Европейски парламент, за да осигури възможно най-много места за проруски или евроскептични политически сили", пише авторът на доклада Мик Маран, генерален директор на Естонската служба за външно разузнаване.

Според доклада руските разузнавателни служби ще продължат широката кампания за кибершпионаж срещу Запада, която провеждат от години,в която военното разузнаване (ГРУ) и Федералната служба за сигурност (ФСБ или бившето КГБ) ръководят повечето операции.

Документът споменава и групите за кибершпионаж и атаки като АРТ28, Sandworm, SNAKE APT и посочва, че в тях работят киберпрестъпници.

Руските специални служби използват всякакви източници за събиране на информация - човешки, кибер, електронни и радиосигнали - включително се месят в гражданските съобщителни служби в страната и в чужбина.

"Всички руски доставчици на комуникационни услуги са длъжни да дават на ФСБ достъп до техните врежи и информация", пише в доклада.

Той посочва, че руските власти принуждават доставчиците на услуги да разкриват кодовете за декриптиране, докато ФСБ работи по декриптирането на комуникациите от чуждестранните доставчици.

Миналата година Русия е разположила седем военни съединения на по-малко от 50 километра от западната си граница, пише още в доклада.

Повечето от тези единици са по границите с Беларус и Украйна, но Псковската въздушно преносима дивизия е край естонската граница и е първата, която е била усилена с трети полк.

"Руските въоръжени сили се готвят за възможна война на широк фронт", се казва в доклада.

Анализирайки последните руски военни учения, документът заключава, че "руските въоръжени сили последователно тренират за голям военен конфликт с НАТО".

Ръководството в Русия се страхува от разпространението на демокрацията и че руското военно командване смятат, че въоръже конфликт може да бъде запален от "цветна революция" в някоя от съседните на Русия страни, с други думи - от западните разузнавателни служби, които окуражават демократични надигания.

Ако избухне криза, Русия най-вероятно първо ще нападне балтийските държави, но конфликт между Русия и НАТО ще включи и атаки срещу Западна Европа, се казва в доклада.

Руският президент Владимир Путин продължава да съсредоточава вниманието си върху Беларус и да привлича както ръководството й, така и населението по-близо до Русия и по-далече от западните влияния, смята естонското разузнаване.

"Ако нещо неочаквано се случи на (белоруския) президент Александър Лукашенко - лично или на режима му - ще има голям риск от бързи военни действия на Русия да предотврати превръщането на Беларус в прозападна демокрация", пише в доклада.

Той отбелязва и нова тенденция, при която руската държава използва цивилни кораби да изпълняват задачи на правителството. Документът отбелязва "провокативно поведение" на руски граждански кораби, включително навлизане без разрешение в чужди териториални води и разузнаващи за подводните комуникации на други държави. Корабособствениците и екипажите трябва по всяко време да бъдат готови да изпълняват национални задачи, независимо от географското положение, предупреждава докладът.

"Руският граждански флот и неговите дейности са потенциална заплаха за сигурността", съобщава той. "Трябва да се обръща повече внимание на руските граждански съдове, плаващи под руски флаг".