Британският парламент прие предложението на правителството на Тереза Мей да поиска от Европейския съюз отлагане на датата на Брекзит. Предложението бе подкрепено от 412 депутати, а 202 гласуваха против. Решението идва дни преди крайния срок 29 март, но отново не дава ясен хоризонт. 

На 20 март министър-председателят Тереза Мей отново ще се изправи пред британските депутати. Тя съобщи, че може да предложи отлагането на Брекзит да се удължи с три месеца - за 30 юни. Но това може да стане само, ако депутатите, които вече два пъти гласуваха против, този път одобрят сделката. Поредният вот ще бъде точно преди преди Европейския съвет на 21-22 март..

Ако има удължаване след 30 юни това означава, че Великобритания трябва да се включи и в предстоящите избори за Европейски парламент през май. Това е позицията на кабинета на Мей.

В сряда мнозинството в британския парламент се противопостави на Брекзит без сделка, т.е не е съгласно страната да бъде изведена от ЕС без споразумение за това.

Брюксел: Отлагането иска единодушно одобрение

Великобритания ще трябва да оправдае всяко свое искане за отлагане на „Брекзит“ след края на този месец, а приоритет на лидерите на ЕС ще бъде да избегнат подкопаването на институциите на Съюза при обсъждането му.

Това заяви говорител на Еврокомисията, цитиран от Ройтерс.

„Молба за удължаване на срока на член 50 изисква единодушното одобрение на всички 27 страни членки“, изтъкна той.

Говорителят увери, че Европейският съвет ще обсъди такава молба, но тя трябва да бъде съобразена с гарантиране на функционирането на европейските институции, както и мотивите, и продължителността на възможното отлагане.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние също коментира вота от тази вечер.

„Консултациите с 27-те страни от ЕС продължават в Букурещ с премиерката Виорика Дънчила и министъра за ЕС Джордже Чамба. Ние сме спокойни и уважаваме британските парламентарни процедури. Решени сме да защитаваме интересите на ЕС и да изградим амбициозни бъдещи отношения ЕС-Великобритания колкото се може по-скоро“, написа той в туитър.

Барние се намира в Румъния, която в момента е председател на ЕС.