49 души са убити и над 20 са сериозно ранени при стрелбата срещу две джамии в Крайстчърч, потвърди полицията в Нова Зеландия, цитирана от CNN. По-рано се съобщаваше за 40 жертви, но се очаква броят да продължи да расте.

В Нова Зеландия е обявено най-високото ниво на заплаха за сигурността. Четиримата задържани за терористичното нападение са с екстремистки възгледи, но не са били в списъците за наблюдение на полицията. В Сидни премиерът на Австралия Скот Морисън потвърди, че един от заподозрените е австралиец и осъди двойното нападение като акт на крайнодесни терористи.

Хората в центъра на града са призовани да останат в закрити помещения. Полицията потвърди, че става дума за "активен стрелец" на свобода, допълва ДПА. Ситуацията е сериозна и е в развитие според говорител на властите. 

Училищата в града ще бъдат затворени до второ нареждане. 

Радио Нова Зеландия посочва, че по време на стрелбата в една от джамиите може да е имало до 300 души.

По-рано стана ясно, че трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата в двете джамии в Крайстчърч, предаде ДПА. Комисар Майк Буш определи като абсолютен акт на смелост действията на полицаите при задържането на заподозрените. Той посочи също така, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили. Според  Си Ен Ен по-късно властите са заявили, че тези устройства не са били свързани с терористичната атака.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира Асошиейтед прес. Той заявява, че ги възприема като терористична атака.

Европа е в ужас

„Научих с ужас и дълбока тъга за терористичната атака в Крайстчърч. Европейският съюз винаги ще бъде с Нова Зеландия и срещу тези, които поотвратителен начин тръгнаха да разрушават нашите общества и нашия начин на живот“, написа в туитър председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

 

 

„Ужасяваща новина от Нова Зеландия от тази нощ. Бруталното нападение в Крайстчърч никога няма да омаловажи толерантността и гостоприемството, с които е прочута Нова Зеландия. Мислите на нас в Европа са с жертвите и техните семейства. Премиерката Джасинда Ардърн може да разчита на нашата солидарност“, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.