Атентаторът Брентън Тарант,  който стреля в две джамии в Нова Зеландия, е носел камера на главата си и е излъчвал на живо в интернет действията си. Това съобщи Ройтерс. На мястото до шофьора има оръжия. На видеото, което се разпространява, се чува, че в колата звучи сръбска музика.

Става въпрос за пропагандната песен "Бог е сърбин и Той ще ни запази" или още "Силна Сърбия". Тя е хит на сръбските националисти от времето на войните в бивша Югославия и се изпълнява от трима военни от сръбските паравоенни формирования в Босна. 

"От Крайна тръгнаха вълците,

пазете се усташи и турци", чува се третият куплет, който Тарант слуша в колата си. 

Преди това в песента на сръбските военни хърватите са наречени „усташи" и се възхвалява „Караджич води своите сърби" (подсъдимият в Хага бивш президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич очаква окончателната си присъда съвсем скоро, до пролетта на 2019 г. Той вече беше осъден на първа инстанция на 40 г. затвор по 10 обвинения, вкл. за геноцид в Сребреница, гонения на мюсюлмани и хървати, тероризиране на населението на Сараево с дълготраен обстрел и задържане на войници от силите на ООН за заложници по време на войната в Босна от 1992-1995 г., б.р.).

Във видеото се вижда как атентаторът Брентън стига до едната джамия, взема оръжието си, влиза и започва да стреля. След малко се връща до колата си, сменя оръжията и отново тръгва към джамията. Малко по-късно във видеото се вижда как мъжът стреля по спряла кола и друга сграда.

Докато презарежда пък, Брентън се нахъсва с маршова музика и с песента на Артър Браун от 1968 г. Fire. В нея речитативът, който се чува от колата на атентатора, е красноречив:

I am the god of hell fire and I bring you: Fire I'll take you to burn.

По последни данни при терористичната атака са убити най-малко 49 души, а над 20 са ранени.

Тарант около врата е носил и нацисткия символ "Черно слънце". Върху пълнителите има надписи за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с османците на Косово поле през 1389 г. Има и надпис за битката при Виена от 1683 година, когато градът е под османска обсада. Тогава се слага край и на османските завоевания в Европа.

Брентън Тарант е на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в туитър. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа.

"Аз имах обикновено детство без сериозни проблеми", пише той, след което допълва, че няма университетско образование поради липса на интерес към подобни неща.

И допълва:

"Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят! Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция."