Британският премиер Тереза Мей предупреди в авторска статия, че ако "Брекзит" бъде отложен толкова дълго, че се наложи Обединеното кралство да участва в европейските избори през май, това ще бъде "ярък символ на колективния политически провал на (британския) парламент", предаде Асошиейтед прес.

В авторската си статия, която беше публикувана във вестник "Сънди телеграф", Мей допълва, че ако британските депутати не подкрепят споразумението й за "Брекзит" преди срещата на Европейския съвет в четвъртък, Великобритания "няма да напусне ЕС още месеци, ако изобщо някога го напусне".

Очаква се през новата седмица британският премиер да се опита за трети път да спечели одобрението на парламента за своето споразумение.
В четвъртък депутатите гласуваха да поискат "Брекзит" да бъде отложен. Така вероятно ще бъде избегнато хаотично излизане на първоначално насрочената дата на напускане на Великобритания  - 29 март, но в крайна сметка правото да одобрява или отхвърля евентуално продължаване на срока има ЕС, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Британското правителство не разполага все още с подкрепата на достатъчно депутати, за да спечели парламентарното гласуване на споразумението си за "Брекзит", но "значителен брой" депутати са размислили и вероятно все пак ще подкрепят документа, заяви финансовият министър на Обединеното кралство Филип Хамънд, цитиран от "Ройтерс".

"Все още не, работата продължава", добави той в отговор на въпрос дали правителството разполага с достатъчно гласове в парламента, за да прокара споразумението.

Британското правителство може да се е отказало да внесе за трети път за гласуване в парламента през следващите седмици споразумението за "Брекзит", договорено с ЕС, заяви пред "Скай нюз" днес министърът на търговията на Обединеното кралство Лиъм Фокс, цитиран от ДПА. 

Дали ще има ново гласуване зависи от това дали ще има мнозинство в Камарата на общините, каза Фокс.

"Няма да има никакъв смисъл от гласуване, ако няма никакъв шанс да спечелим", добави той.

Засега няма насрочена дата за трето гласуване в парламента, макар че британските медии тиражираха информация, че това може да стане във вторник.
Ако парламентът приеме споразумението на Мей до 20 март, премиерът ще поиска от ЕС срокът за "Брекзит" да бъде продължен до края на юни, за да бъде прокарано междувременно в парламента съответното законодателство.

Ако споразумението не бъде одобрено, тя ще поиска срокът да бъде удължен и в такъв случай правителството ще внесе редица предложения за гласуване в парламента следващия месец.

На 21 и 22 март лидерите от ЕС ще имат среща в Брюксел, на която се очаква да решат дали да приемат срокът за "Брекзит" да бъде продължен и след 29 март.