Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг никога не е мечтала, че самотният ѝ протест пред парламента ще прерасне в глобално движение, пише Алексей Маргоевски в ДПА.

От август 2018 г. 16-годишната активистка всяка седмица излиза на протест пред парламента в Стокхолм със саморъчно написан плакат, на който може да се прочете: "Училищна стачка в защита на климата".

Грета Тунберг говори на протеста на 15 март в Стокхолм.

"Мислех, че ще протестирам три седмици, като едва ли някой вярваше, че ще го направя. Но аз го направих, а след това просто не бях удовлетворена. Затова направих хаштаг #Петъци за бъдещето (#FridaysFor Future) и видях как движението се разраства от ден на ден", обяснява Грета.

Ученически стачки, предназначени да мобилизират по-активни действия за справяне с климатичните промени, имаше на 15 март в повече от 1600 града в над 100 страни. Те продължиха и на следващия ден, събота.

Тунберг вдъхнови младежите да принудят политиците да направят повече за справяне с климатичните промени и за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната епоха - най-амбициозната цел, фиксирана в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Протестът в Прага.

Тези дни Грета беше номинирана за Нобелова награда за мир от норвежки опозиционни политици.

Тя вече се обърна към политическия и икономическия елит на Световния икономически форум в Давос, както и към Конференцията за климата на ООН, която беше миналата година в Катовице, Полша.

"Получих невиждана подкрепа от цялото екологично движение и от всеки, който е загрижен за климата", казва тя пред ДПА.

Вдъхновена от гимназистите в Паркланд и от Роза Паркс

Грета обяснява, че идеята за ученически стачки е била вдъхновена от гимназистите в Паркланд, Флорида, където 17 ученици и служители на училището бяха застреляни през февруари 2018 г. След това имаше множество акции с искане за въвеждане на по-строги ограничения за продобиването и притежаването на огнестрелни оръжия в САЩ. Начело бяха ученици.

Сан Франциско

Шведката посочва и друг свой пример.

"Смятам, че Роза Паркс беше също чудесен пример - интроверт и стеснителен човек, за когото прочетох. Сега всеки трябва да е екстроверт и отворен към обществото. Не съм такава и смятам, че всички, които са като мен, могат да се вдъхновят, че ние можем също да бъдем чути и да променим нещата", казва Тунберг.

"Много вдъхновяващо и вдъхващо надежда е, че един човек може да промени нещо, само като седи в автобуса", допълва тя.

През 1955 г. Роза Паркс отказва да отстъпи мястото си в автобуса на бял мъж в Монтгомъри, Алабама, постъпка възприета като повратна точка за движението за човешки права в САЩ.

Тунберг обяснява, че не се възприема като звезда, въпреки че хората скандират името ѝ, когато я видят при посещенията ѝ в Германия, Швейцария, Белгия и Франция.

"Но ако е от полза за климатичната кауза, че толкова много се пише за мен, нямам нищо против. Макар, че това означава, че трябва да обмислям всяка своя постъпка. Ако ям хляб от найлоново пликче, някои (хора) започват да вдигат шум. Но смятам за положително, че всички виждат колко безполезна е подобна негативна кампания", казва тя.

Със синдрома на Аспергер

На 11 години Тунберг е страдала от депресия. Допълнителен фактор става осъзнаването на климатичните промени и идеята, че не се прави достатъчно за борба с тях. Тя престава да се храни, но получава помощ и съумява да дискутира тревогите си със своите родители. Те спират да ядат месо и да летят със самолет, което създава затруднения в работата на майка й - оперната певица Малена Ернман.

Тунберг страда от синдрома на Аспергер - разстройство подобно на аутизма.

Попитана как това влияе на дейността й за климата, тя отговаря: "Много положително. Започнах да осъзнавам, че мога да се съсредоточавам много по-добре от повечето хора. Но мога също да се чувствам изключително изморена, когато изразходя енергията си."

"Ако не страдах от синдрома на Аспергер, щях да потърся други начини. Вероятно щях да работя с всички останали. Сега не се справям добре в екип и работя много повече сама в сравнение с други активисти, които искат да основат организации и да пишат устави и правилници. Затова "Петъци за бъдещето" не е организация на международно ниво. Това е хаштаг и движение, което се фокусира върху изследователската работа. Говорим за едни и същи цели, но говорим като отделни личности или от името на различни организация в различни държави.

"Има безброй организации и политически партии. Те трябва да променят начина си на мислене. Нямаме толкова много време да основаваме нови партии и организации. Промяната трябва да започне днес", вярва 16-годишната Грета.

"Петъци за бъдещето" по цял свят

Хиляди германски ученици взеха участие в протестите "Петъци за бъдеще" на 15 март в Берлин, за първи път придружени от родителите си, от учени и колоездачи в централния градски "Инвалиденпарк". Според местната полиция в проявата в германската столица се включиха 5000 души. Подобни акции имаше и в други германски градове.

Въпреки ситния дъжд ученици от най-малко 29 градове в Полша излязоха на протест в инициативата "Петъци за бъдеще". Според местните медии близо 1000 млади демонстранти са се събрали пред министерството на енергетиката във Варшава, след огласяно от силна музика шествие през центъра на полската столица.

В австрийския град Брегенц 1500 ученици включиха едновременно алармите на мобилните си телефони, за да покажат, че "времето изтича" и настъпва моментът да се погрижим за климата, каза организаторът на проявата Александра Зайбал. В центъра на Виена се събраха близо 10 000 демонстранти, протестиращи срещу бездействието на политиците по въпроса за климата.

"Всичко е заради парите, а не заради климата", се оплака 15-годишният ученик Мориц, цитиран от ДПА.

В другия край на света, в Индия хиляди учащи в цялата страна пропуснаха занятия днес, за да призоват към действия за справяне с глобалното затопляне и замърсяването на природата. Индия е една от държавите с най-замърсен въздух. Най-масови бяха протестите в Делхи, Мумбай, Хайдерабад и Бангалор, като общо 36 града имаше подобни прояви. Учениците скандираха лозунги с искания правителството да спре използването на въглища и да предприеме мерки срещу промените в климата и замърсяването на въздуха. Тъй като протестите бяха в навечерието на парламентарните избори, един от издигнатите от учениците плакати гласеше: "Ако не дишаме, няма да гласуваме" допълва ДПА, съобщи БТА.

Шестнайсет души бяха арестувани по време на протест в защита на климата пред Американския музей на естествената история в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.
Протестиращи легнаха пред музея и блокираха трафика. Хиляди участваха в протеста. Стотици ученици и малки деца заедно с родителите си протестираха и в Сан Франциско. Преди шествието те се събраха пред местния офис на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси и настояха тя да подкрепи така наречения "Зелен Нов курс". Това е законопроект, внесен от конгресмен и сенатор от Демократическата партия, който има за цел да трансформира американската икономика с цел борба с изменението на климата и създаване на хиляди работни места в областта на възобновяемите енергийни източници.

Стотици ученици се събраха и пред Капитолия във Вашингтон с лозунги "Искаме да се паникьосате", "Времето 
изтича", "Това е нашето бъдеще". Около хиляда души протестираха и в Сейнт Пол, Минесота

Генералният секретар на ООН след ученическата стачка ще свика среща за климата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вече заяви, че е бил вдъхновен от ученическите протести по цял свят, за да свика специална среща през септември, посветена на спешната нужда от мерки срещу промените в климата.

"Моето поколение не успя да отговори правилно на драматичното предизвикателство на климатичните промени", написа Гутериш в позиция, публикувана в "Гардиън".