СДС написа отговор на лидера на Европейската народна партия Жозеф Дол, след като миналата седмица той призова партиите членки да се обединят "в общ фронт" на европейските избори през май. Сините обещават да работят "за всеки десен глас", за да се запази "водещата роля на ЕНП", става ясно от писмото, подписано от председателя на партията Румен Христов.

Той уверява, че ще провере разговори за общо явяване на изборите с партиите от европейското семейство. В България това са още ГЕРБ, ДСБ и "Движение България на гражданите"

Призивът на Дол бе веднага отхвърлен от ДСБ като "невъзможен" заради начина на управление на ГЕРБ и подкрепата на формацията на Бойко Борисов за Виктор Орбан и "Фидес". От ДБГ също, макар и не остро, заявиха, че общи действия с ГЕРБ не са достатъчно приемлив вариант. Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов в телевизионно интервю сподели вижданията на президента на ЕНП, но не стана ясно дали във формацията на Бойко Борисов обмислят въпроса за явяване с други формации. 

Румен Христов разказва на водача на европейската десница как Националният съвет на СДС вече е взел решение за преговори с ГЕРБ и останалите изброени формации. Сините поставиха няколко условия пред "Демократична България" - форматът, в който участва ДСБ, за общо явяване на вота. След тях са изискванията името на СДС да е част от коалицията и да се получат гаранции, че ако обединението има евродепутати, то задължително ще са част от групата на ЕНП. Отговор от "Демократична България" сините ще очакват до края на седмицата.  

Според неофициалната информация от проведеното в петък заседание на Националния съвет - разговори с ГЕРБ се водят вече и възможен сценарий е човек от СДС да влезе в листата на ГЕРБ за европейския вот. Не е ясно дали сините са или биха поставили условие и пред формацията на Борисов името им да фигурира в коалиционен формат. За евентуалното място в списъците на управляващата партия се въртят две имена - на Илия Лазаров - шеф на кабинета на президента (1997-2002) Петър Стоянов, и на Владимир Кисьов - преговарящ с ЕС преди присъединяването на България към съюза и бивш шеф на Столичния общински съвет. Кисьов обаче засега нямал намерение да участва в избори. 

Към момента разговори с представители на "Обединени патриоти" от страна на СДС не се водели - заради неяснотите около плановете на НФСБ и ВМРО за вота, споделил пред делегатите на Националния съвет Христов, разказаха тогава участници. 

Ето и пълния текст на писмото на Румен Христов до Жозеф Дол:

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕНП
ЖОЗЕФ ДОЛ

Уважаеми г-н Дол,

Вие се обърнахте към нас, партиите-членки на ЕНП от България, в един от най-важните моменти за Европейския съюз от неговото създаване до днес.

Като опитен и мъдър европейски лидер, Вие много точно сте уловили пулса на променяща се Европа и опасностите пред нашия общ дом.

Всеки европеец, който милее за нашия континент, с притеснение и надежда очаква изборите за Европейски парламент през май.

Ние, в СДС, не правим изключение – и като политици, и като гражданин на Стария континент, съхранили в душата си идеите на бащите на Обединена Европа. СДС е партията, която направи най-много за влизането на България в НАТО и ЕС, за пазарната икономика, отпадането на визите. Тя проправи пътя на България към Европа. И затова не можем да допуснем всичко, за което сме се борили и работили, да бъде застрашено.

Предизвикателствата пред нас, партиите-членки на ЕНП от цяла Европа, са по-сериозни, отколкото пред другите. Защото ние сме най-силните защитници на продължаването на интеграционните процеси и най-яростните противници на антиевропейските тенденции. Ние сме гарант, че европейската идея ще бъде жива и няма да допуснем евроскептиците, крайно левите, крайно десните и популистите да я опорочат.

Ние имаме мисия, която трябва да изпълним на предстоящите избори. За нея ни е необходим всеки глас, всеки десен вот, който да запази водещата роля на ЕНП в Европа.

Всичко това ни кара да подходим с голяма отговорност и сериозност към Вашето писмо. Ние го разгледахме на заседанието на Националния съвет на СДС на 15 март. Вашият апел беше разбран от всички и приет с голямо уважение. Обединихме се около позицията, че национал-популистките партии и движения, които досега имаха възможност само да говорят срещу бъдещето на обединена Европа, ще получат възможността да влияят върху европейското законодателство, ако не им дадем решителен отпор на евроизборите. В името на това, СДС ще положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече.

Уважаеми г-н Дол,

Въз основа на Вашето писмо, Националният съвет прие решение и ми даде мандат за преговори за предстоящите Европейски избори с всички партии – членки на ЕНП в България. Аз ще изпълня това решение и ще предприема стъпки в тази посока.

Използвам случая, при следващото Ви посещение в България, да Ви поканя на среща, на която да обсъдим предстоящите избори и идеите ни за бъдещето на Европа.