Премиерът Бойко Борисов "разпореди" да няма нито един ощетен пенсионер. Министър-председателят извика на среща вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков и управителя на НОИ заради "реформата" в начина на изчисление на пенсиите от тази година. Методът предвижда да се взима предвид осигурителния доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г., без да се включват трите най-добри години от времето преди това. Оказа се обаче, че при 30 на сто от пенсионерите това ще доведе до намаляване на парите им.

Анализатори вече определиха "реформата" като грабеж от гражданите. 

"Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща сред срещата Дончев. Той подчерта, че и тази година правителството ще отпусне 53 млн. лв. за великденски добавки. 

За да няма ощетени, ще се избира по-благоприятния вариант за пенсионера за това на база на дохода от кои години да се изчислява пенсията му, обясни шефът на НОИ Ивайло Иванов. 

Всички изчисления, че очакване пенсия от 400 лева ще се намали на 130, са малоумни, категоричен бе президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Социалният министър Бисер Петков обясни, че по време на срещата управителят на НОИ е представил изчисления на ефекта от новата формула. Данните показват, че около 60% от бъдещите пенсионери ще имат положителна промяна, за 11% няма да има, а за близо 30% пенсиите ще бъдат намалени.

„Целта на реформата беше да се обвърже по-тясно измерването на пенсиите и тя да се изчислява на база осигуряване“, припомни министър Бисер Петков - „Говорим за бъдещи пенсии и за ефекта от една промяна, която е от 2014 г. и влиза в сила тази година.“, изтъкна той

Против реформата вече се обявиха председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, но и зам.-министърката на социалната политика Султанка Петрова- Тя е от квотата на "Обединени партиори" във властта, а основен акцент в програмата на коалицията бе именно повишаване на пенсиите. 

Според Хасан Адемов промяната на правилата в движение не е добра идея, защото това удря върху доверието към осигурителната система. Като решение той предлага да не се взима решението, преди да е ясен ефектът от него. Второ - да се предложи на бъдещите пенсионери вариант за избор по коя формула да се изчисли пенсията им. Адемов посочи, че фискалният ефект от промяната ще е спестяване на 9 млн. лв., което при давани 9 млрд. годишно за пенсии, не е особено значимо.

Султанка Петрова на свой ред изрази надежда, че текстът няма да остане в този си вид.

"Не трябваше да се променят правилата в движение. Важно е хората да получат каквото са заслужили", допълни тя.

Петрова призова, преди да се правят анализите, да се изчака докладът на НОИ, от който ще стане ясен ефектът. Зам.-министърът подчерта, че промяната не се прави, за да се намаляват пенсии, и не пропусна да отбележи, че това правителство е единственото, което е вдигнало на два пъти пенсиите с по 20 лева.

Бившият депутат от десницата Гроздан Караджов обяви пред бТВ, че само за 2019 г. потърпевшите от новата формула за пенсиите ще са към 22 хил. души. Това ще продължи в следващите 15 години, като цифрата на тези хора ще намалява, но не с много. По думите му "реформата" е грабеж и опит НОИ да прехвърли проблемите от болната глава на здравата. 

Той също предложи, както Адемов, хората да имат избор по коя от двете формули да се изчислява пенсията им, а държавата да поеме своята отговорност и да доплати. Караджов не изключи по темата да има протести.