Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев обяви, че се оттеля след 30 г. на власт, съобщава в. Комерсант. Функциите на държавен глава ще изпълнява засега председателят на Сената на парламента Касим- Жомарт Токаев.

"Взех решението да прекратя пълномощията си като президент", каза Назарбаев в обръщение към нацията.

"Тази година стават 30 години, откакто заемам този пост. Народът ми дде възможност да бъда първият президент на независим Казахстан", каза още той, цитиран от Интерфакс. 

Той уточни, че остава председател на Националния съвет за сигурност, председател на управляващата партия и че запазва членството си в Конституционния съвет.

"Оставам председател и на партия "Нур Отан" ("Светло отечество"), както и член на Конституционния съвет", каза още Назарбаев.

Досегашният държавен глава ще продължи да се ползва с разширени пълномощия и след оттеглянето си благодарение на гласуван през 2018 г. закон и на статута си на "Баща на нацията", който му гарантира съдебен имунитет и влиятелна позиция, подчертава Франс прес.

Нурсултан Назарбаев е на 78 г. 

Предишните президентски избори бяха през април 2015 г. Тогава той спечели 97,75 на сто от гласовете на избирателите. Неговият мандат изтичаше през 2020 г.

През 2007 г. парламентът гласува закон, съгласно който като първи президент на държавата той има право да се кандидатира неограничен брой пъти.

Президентът на Русия Владимир Путин и Назарбаев разговаряха по телефона, но съдържанието на разговора не е известно. Това съобщи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос имало ли е контакт между двамата, преди Назарбаев да обяви, че се оттегля от поста си, предаде ТАСС. 

"Днес имаше телефонен разговор на президента Путин с президента Назарбаев, но не разполагаме с информация за съдържанието на този разговор", каза Песков. Той отказа коментар по темата.

Кой е следващият

От години големият въпрос беше "Кой е следващият", кой ще наследи Назарбаев. Темата за наследника никога не била от приятните за него и той всячески се опитваше да я избегне. По наложена в централноазиатските страни традиция Назарбаев остана несменяем на поста си.

Рецептата за политическото дълголетие включваше различни "трикове" - референдуми, промени във времето на провеждане на избори според по-добрата конюнктура, липса на опозиция и авторитарно управление, промени в конституцията, които да осигуряват нови и нови мандата, изборни измами и т. н. Официалната титла на Назарбаев беше елбаши, т. е. водач на нацията. През годините е наричан исторически гигант, философ-управник, мъж, чието сърце е отворено за любовта на всичките 8 млн. жени в страната.

Въпросът за дълголетието сериозно вълнува Назарбаев, който през 2010 г. даже поръча на местни учени да създадат елексир, който удължава човешкия живот. Засега кой знае какви резултати уви липсват. Никой обаче не смееше на глас да обсъжда кой ще го наследи на президентския пост в богатата на нефт, но не особено демократична държава.

Възможностите за династично наследяване, което включваше една от трите дъщери на Назарбаев, се изпариха преди години. Рахат Алиев, който беше женен за най-голямата дъщеря на Назарбаев Дарига и който беше преди време един от най-силните хора в държавата, изпадна в немилост, когато бракът му се разпадна.

Отначало той беше изпратен като посланик в Австрия, но след това дипломатическият му имунитет беше отнет и беше арестуван. Той се самоуби в австрийски затвор в началото на годината, австрийският му адвокат обаче е убеден, че е би