Решено: ГЕРБ и СДС отиват заедно на европейските избори на 26 май. Това стана ясно след среща между Бойко Борисов и Цветан Цветанов от страна на управляващите и председателя на сините Румен Христов и Владимир Кисьов. Окончателният изглед на листата ще е ясен на 31 март. 

По думите на Борисов СДС ще получи избираемо място с списъка с кандидат-евродепутати на ГЕРБ. Ще има и поне още един седесар в листата. 

"Всеки глас, всеки евродепутат повече ще бъде в полза на свободата, демокрацията, просперитета, както каза Владо Кисьов. Най-старата партия с партията, която е нанесла най-много поражения на БСП - ГЕРБ, е нормално да си сътрудничат", каза Борисов след срещата.

Според премиера седесарите са "убедени демократи, хора, които като отидат в Брюксел ще са убедени, че ще защитават каузите на Европейската народна партия". И изрази надежда и други партии да подкрепят този съюз. Не ги назова. 

Според неофициалната информация като кандидати в СДС са обсъждани Кисьов, който е вторият преговарящ с ЕС от страна на България преди присъединяването ни към съюза и бивш председател на Столичния общински съвет. Другото име е на бившия началник на кабинета на президента Петър Стоянов, а сега главен секретар на СДС Илия Лазаров. 

Това е първият случай, в който ГЕРБ се явява на избори в сътрудничество с друга партия. Детайлите по партньорството се уточняват до следващия четвъртък. 

До общите действия се стига, след като председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол призова в писмо българските партии от политическото семейство да участват в "общ фронт" на изборите. Единствено СДС се отзова на идеята за общи действия с управляващите от ГЕРБ.

СДС водеше разговори и с "Демократична България", но това партньорство бе прекратено именно заради колаборацията на сините с управляващите. В тези превори сините бяха поставили условия - едно от които е името на партията да бъде изписано изрично в регистрацията на коалиционния формат. Не е ясно дали същото условие е поставено и пред ГЕРБ. 

От "Демократична България" вчера обявиха, че спират разговорите със СДС заради решението им да изберат Бойко Борисов за свой партньор. 

Четвъртата партия член на ЕНП у нас е "Движение България на гражданите". Оттам не подкрепиха категорично призива на Жозеф Дол, преговарят с "Демократична България" и решението за начина им на явяване на вота предстои. ДБГ вече номинираха за европейска листа - самостоятелна или коалиционна, председателя си Димитър Делчев. 

Кандидатите за водачи на ДСБ и на "Да, България" във формата "Демократична България" са съответно настоящият евродепутат Светослав Малинов и дипломата Стефан Тафров.