Общото явяване на ГЕРБ и СДС на предстоящите евроизбори предизвика разкол в най-силната организация на синята партия - тази в София. Часове след като председателят на СДС Румен Христов, съпартиецът му Владимир Кисьов, премиерът Бойко Борисов и неговият заместник Цветан Цветанов обявиха, че в името на Европейската народна партия двете формации ще участват заедно на вота през май, бившият председател на седесарите и бивш министър на икономиката Божидар Лукарски обяви, че тази коалиция няма да се случи. И поиска оставката на Румен Христов. 

"Като се замисля, аз по-голям срам и унижение в историята на СДС не съм виждал!!! Да отиде председателят на Партията, без мандат от Националния съвет и НИС и да се договаря за нещо, за което не е упълномощаван от никого, никога! Ами естествено, че ще бъдеш третиран като подлога, то ти си си такъв! А водиш и Владо Кисьов, който лично дълбоко уважавам, за да го правиш и него за посмешище! Между другото в какво качество отива Владо Кисьов, също не е ясно при положение, че нито е член на НИС, нито е номиниран, от който и да било орган на партията, за каквото и да е било!", написа Лукарски във фейсбук.

Той обвини Румен Христов едновластие като е взел решение за общи действия с ГЕРБ без мандат за това. Ето какво написа още Лукарски.

"Бил съм обвиняван в какви ли не колаборации с ГЕРБ и Борисов... Не смятам обаче, че по мое време и за част от секундата СДС е било в такова “наведено” положение! На прима виста си мисля, че ако бях в такава позиция, поне щях да се спазаря името на Партията да фигурира в официалната регистрация и на следващите местни избори ГЕРБ да подкрепи официално нашите действащи кметове!

Никога не съм таял особена симпатия към обединението “Демократична България”, признавам си! Но ние не сключихме коалиция с тях, защото не ни дали някое от първите три места в листата и не искали да фигурира абревиатурата СДС в регистрацията! Поради какви причини правим отстъпление от същия принцип спрямо ГЕРБ, питам аз!? А, защото Жозеф Дол бил казал еди какво си! Ами от Жозеф Дол аз лично съм чувал какви ли не неща, от типа на това, че коалиция с БСП е по-приемлива от тази с Патриотите!

Срам и позор, няма други думи! Искрено вярвам и се надявам, че върховният орган на Партията - Националният съвет няма да позволи това унижение да стане факт! Отделно в случая искане на оставката на председателя е просто задължително!"