Природозащитници поискаха оставката на екоминистъра Нено Димов заради контролираното източване на Шабленското езеро. Още в сряда от правителствената резиденция в Шабла обявиха, че от 20 години всяка година правят това пускане поради високите нива но водите, които наводняват сградите. Последното е било на 15 февруари.

Според еколозите обаче министър Димов не може "да осигури защита на природата по черноморското крайбрежие". Те посочват още, че след като бе изпратен от премиера Бойко Борисов да проверява случая с Шабленско езеро, министър Димов заявил публично редица неверни твърдения, сред които и че отводнителният канал не е построен през дюни.

"Направена проверка от природозащитните организации показва не само, че новият канал е унищожил изключително ценни бели дюни със защитеното растение пясъчна метличина (Centaurea arenaria), но и че тези дюни са картирани и качени на страницата на Агенцията по кадастъра.", съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

От коалицията смятат, че новият канал е многократно по-широк и дълбок от естествения, който досега регулираше нивото на езерото при високи нива. Оттам твърдят, че не съществува и "аварийна ситуация", каквато по думите на министъра е била причина за отводняването на езерния комплекс. Еколозите са на мнение, че е унищожена цялата езерна екосистема.

"След такъв фрапиращ случай, при който заради 40 сантиметра вода в мазето на правителствената резиденция на Шабла са увредени 1600 декара влажни зони и е компрометирано гнезденето на десетки защитени видове птици, единственото разумно действие от страна на премиера е да освободи министър Нено Димов. С действията на РИОСВ Варна и община Шабла и бездействието на МОСВ са нарушени четири закона и един план за управление", добавят оттам.

В сряда екоминистърът съобщи, че по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) се отпускат близо 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а РИОСВ – Варна ще бъде бенефициент на финансирането.

„Дойдох лично да проверя сигналите за ситуацията на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На практика това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност – при определени ситуации е допустимо да се намали нивото на водата. При приемането на промяната в плана през 2016 г. е направена консултация с Института по рибни ресурси, според който такъв тип дейности трябва приключи преди 1 април“, обясни министър Димов след като по спешност беше командирован от премиера Бойко Борисов в Шабла.