Европейският съвет се съгласи да отложи „Брекзит“, обяви на пресконференция в полунощ председателят му Доналд Туск.

Това стана на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. На него британската премиерка Тереза Мей отново помоли за удължаване на срока на действие на член 50 до 30 юни.

Лидерите се съгласили да одобрят специален инструмент по отношение на споразумението за напускане на ЕС и съвместно изявление, допълващо политическата декларация, договорена между Еврокомисията и британското правителство на 11 март в Страсбург. Това се съдържа в приетите заключения на Европейския съвет, посветени на "Брекзит".

За удължаването на срока на „Брекзит“ има два сценария, обяви Туск. Те са следните:

• 1. Ако Камарата на общините в Лондон одобри споразумението за напускане, срокът на удължаването ще бъде до 22 май.

• 2. Ако депутатите не одобрят споразумението, срокът ще бъде само до 12 април. В този случай ЕС ще очаква от Великобритания преди тази дата да съобщи по какъв път ще върви, за да бъде въпросът обсъден от Европейския съвет. Лондон може да поиска тогава ново удължаване, в зависимост от това дали иска да провежда избори за Европарламент. Те ще се състоят в целия Европейски съюз от 23 до 26 май.

Няма да има предоговаряне на споразумението, постигнато през ноември 2018 г.  Всеки едностранен ангажимент, изявление или друго действие трябва да бъдат съвместими с буквата и духа на споразумението за напускане 

„Това на практика означава, че всички опции остават отворени. Британското правителство все още може да избере сделка, каква да бъде тази сделка и какъв ще бъде срокът й“, каза Туск.

Тази вечер той се срещнал няколко пъти с британската премиерка Тереза Мей в Брюксел.

Преди това бяха периодично съобщавани различни сведения и различни дати, до които "Брекзит" може да бъде удължен.

Всичко това се случва само седмица преди 29 март - датата, на която по план Великобритания трябваше да напусне ЕС.

Вотът в британския парламент трябва да се състои идната седмица. По-рано днес българският премиер Бойко Борисов заяви пред журналисти в Брюксел, че е много вероятно лидерите на страните от ЕС да бъдат извикани отново идната седмица заради "Брекзит".

Дипломатически източници съобщиха пред Ройтерс, че на срещата са били обсъждани и други варианти. Сред тях са били отлагане до 7 май или дори до края на годината. Заговорило се даже датата за напускането на ЕС да остане отворена.

Председателят на срещата (вероятно става дума за Доналд Туск - б.р.) искал "Брекзит" да бъде отложен до 22 май, твърдят дипломатите. Франция обаче била против и датата била изтеглена за 7 май.

След това на масата били извадени и другите варианти.