"Като се прибера, ще събера колегите и ще преценим. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията."

"По телефона всичките ми обясняват, че 100% всичко им е законно."

"Ние живеехме в колиба - в две стаи със сестра ми в Банкя, включително докато бяхме студенти... Други разбирам, че наследство на "Оборище", наследство на "Позитано", наследство в "Лозенец"!

"Ако има нарушения, едва ли има по-нетърпим към тях от мен."

Това бяха акцентите във втори поред коментар на премиера Бойко Борисов (след снощния) по повод набиращия все по-голяма сила скандал с апартаментите на Цветан Цветанов и други политици.

Министър-председателят се похвали, че партия ГЕРБ е създадена от него, за да се бори с корупцията.

Борисов участва в Европейския съвет, който приключва днес. Той ще се завърне в София днес следобед.

Ето и разговора му с българските журналисти.

- Сега имате трудна задача. Трябва да се изправите срещу един проблем, който в България с развихря все повече. Излязоха последни уточнения, че „с помощта на ГЕРБ е внесена поправка, която улеснява фирмата „Артекс“. Как ще коментирате?

- Убеден съм, че не е така. Или ако е, ако са го направили, в никакъв случай не важи за периода, за който се говори. Но и вчера ви казах – цяла нощ работихме по „Брекзит“. Като се прибера, ще събера колегите, ще преценим. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията. Много ясно и точно го казах - всеки, който си е превишил правата...

- Но все пак 4 дни след като се знае, че е уведомен и е направил запитване, Цветанов е подписал договора с „Артекс“...

- И какво да направя? Какво искате? През нощта да се е случило? Кое да коментирам? Да коментирам закона на БСП, който си приеха: всичките им корупционни сделки да отпаднат със закон. Това искате ли да коментираме? БСП в последните си дни на управление приеха закон, в който казаха, че не им се търси отговорност за нищо. Защо това не го коментираме?

- Как така не им се търси отговорност?

- Не помните ли закона, който приеха при Станишев, тръгвайки си оттам? Тройната коалиция... Прочетете в сайта, да коментираме него. И, вярвайте ми, като проверя детайлите – защото по телефона как да ги проверя? В 1, 2, 3 часа да ги събудя през нощта!? Както винаги сме постъпвали, ще постъпим и сега. Но нека...

Цветанов, ГЕРБ - ОК. Ние нашите последствия ще ги понесем. Дали ще е петно, ще е белег... Тая партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите – вече столетие. И тя благодарение на българския народ им нанесе толкова поражения във всички избори – многократно, колкото никоя друга партия в историята на България. Естествено е ударите върху тая партия, върху ГЕРБ да са страховити. Но тя, тази партия, има смисъл само ако изпълнява това, за което е създадена.

Как ще оневиним БСП за лагерите? Ще кажете – ама това е било отдавна. Да, но конгресите са им кой – четиридесет и шести, четиридесет и седми. Те не са се отказали от историята. Националните катастрофи, съсипването на икономика, на банки, на всичко... Много можем да си говорим на тази тема.

Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, който облагодетелства някого - както когато беше т.нар. закон „Домусчиев“ - в момента, в който разбрах детайлите, този закон изчезна от парламента. Не се състоя. Помните го добре, нали? Затова го повтарям: ако трябва. И тогава даже благодарих на президента, че с ветото си (срещу практическото опрощаване на дълга на Кирил Домусчиев след приватизацията, б.р.) ми обърна вниманието. Ако има такъв закон, утре ще внеса друг, с който да променя това, ако е неправилно.

Но аз, като се огледах в Брюксел – ама толкова високи сгради има! Тук няма ли такива сдружения, такива протестиращи? Сигурно има. Или в Лондон, като сте били.. В кой град няма сити, в кой град няма високи сгради?

- Въпросът е законни ли са, или не...

- Въпросът е законни ли са, или не и дали има лобизъм за тях. И ако има такова нещо, ще го поправим. Аз даже съм обвиняван, че се връщам назад, когато нещо е неправилно. Ами то нас ни е избрал народът и когато нещо е неправилно, видно е, трябва да се поправи.

- Снощи имахте ли разговор с г-н Цветанов преди неговото заминаване? (председателят на ПГ на ГЕРБ в момента е в САЩ, б.р.).

- Имах с всичките разговор. Но по телефона всички ми обясняват, че 100 процента всико им е законно. И че включително по темата, за която запитахте, законът, когато е приеман, той не важи за бъдеще време. В този смисъл са били минали тези проекти. Дали е така или не – искам по възможност да ми се подредят и да се изкажат.

- Мога ли да ви върна към темите на Съвета?

- Аз бях на темите на Съвета, вие ме върнахте там, където са ви казали. Добре, отговорих. Сега ме върнете където искате...

Но върнете и закона, който си приеха "борците с корупцията". Моля ви, върнете го, да го изчетем пак. Тръгвайки си, какъв закон приеха! Закон! Тези, които се борят сега с корупцията, тогава също бяха в парламента. Да го видим, ей така да го почетем малко. То звучи като виц. Но е закон. И тогава, ако е вярно това, което казвате, да го сложим със закона, който са предложили ГЕРБ. Ние ще го променим, ако е такъв.

Но трябва да има дебати - хубаво ли е да има високи сгради. Минавам по „Цариградско шосе“ и гледам – сградите са красиви. Дават съвсем друг облик на града. Ако искат колиби – колиби! Глас народен – глас Божи.

Ние живяхме в Банкя в колиба. Със сестра ми в една стая, докато бяхе студенти, включително. Майка и татко – в другата стая.

Други разбирам, че имат наследство на „Оборище“, наследство на „Позитано“, наследство в „Лозенец“. Ами хубави наследства. Да видим техните родители къде са работили тогава.

Сиреч, колкото и да съм за единение, за мир... Просто толкова добри неща се правят – и само с общи усилия. Многократно съм го казвал: можем да се измъкнем в този тежък свят! Снощи говорих и с Могерини, и с Алексис Ципрас. Златен шанс ни се създава, построявайки газопровода с 15,16, 20 милиарда кубически метра лимит и газовия хъб „Балкан“, интерконектора ни с Гърция. Огромни количества газ има в Египет, в Израел, и в Кипър! Говорихме си с Кипър, че ако имаме готов интерконектор – а ние се надяваме до една година да го построим – в „Юг-север“ се създава още една възможност за газовия хъб. Идва газ от най-големите находища. Когато имаш готов газопровод, газ ще дойде. Цял свят е намерил газ в т.нар. Средиземноморски басейн. Имаме рядък шанс да го направим.

А те искат да ни върнат във времето на най-гадната риторика. Прекрасно я познавам. Да се върнем още как са убили дядо ми. И тогава с децата на тия, които са го убили, може да воюваме както искаме. И никак не ме е страх от тях! Ама никак! Да си изберат. Ние предлагаме да се мобилизира всичко. И вчера пак цитирах един от президентството. Аз лично съм ходил при президента да му докладвам и за терористичните актове, и за това, което правим в икономиката за инвеститорите. Да, не го шумим, защото е война. После пратих и специалните служби да го запознаят. Какво да направя повече!?

- Наистина има много хубави сгради в София. Ама въпросът май не е в естетиката, а в законността и много по-ниските от пазарните цени, на които са закупени апартаментите. В Брюксел, ако са закупени такива апартаменти...

- А, сигурно и в Брюксел са закупували някои от нашите евродепутати от различни партии. Ако се разровите, сигурно и там ще намерите. Аз пак казвам: ако има лобистки закон, ако е направено нещо нередно, лично се ангажирам същата тази парламентарна група да вкара контразакон, който да го отрегулира.

Има архитекти, специалисти, строителни инженери, визионери, главният архитект на София, които след обществено обсъждане ще кажат как искат да изглежда градът. Дали на мене ми харесват високи или ниски сгради, няма никакво значение. Както и на вас. Всеки си има своите предпочитания.

Аз казах, че в столиците, в които съм бил, просто навсякъде има небостъргачи. И то много. В България не искаме да има. ОК – минава общественото обсъждаме, казваме – няма да има! Вкарваме един закон – до 5 етажа, до 3 етажа, до 2 етажа и приключваме тази тема. Каквото кажат хората.

- Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе влезе в затвора за три години заради сделка с покупка на имот с фиктивно занижена цена...

- Не си го спомням този случай. И тука имаше доста осъдени. И в България има осъдени. Така че... Пак повтарям – компетентните органи да си решат въпроса.

- Как си обяснявате това, че някои политици от ГЕРБ си купуват апартаменти в сграда на Домусчиев, а други – от „Артекс“? Какво е това разделение? Любопитно е.

- Какво да ви кажа? Всеки си харесва някъде и отива да се пазари. Ако това е нарушение, тия фирми да ги затворят. Това са големи фирми с добро строителство. Да ги затворим и да си върнем "Софжилфонд", панелките, и да приключваме. Какво да кажа!? Къде да живеят!? Да направим като в Китай един град, където да живеят съдиите, прокурорите - може и така.

Ако има нарушение, надали има по-нетърпим към тях от мен. Понеже виждам с каква жлъч атакувате ГЕРБ, просто ви върнах назад, за да видите какво са правили другите. А ние ще се поправим, ако сме сгрешили, бъдете сигурни.

Неслучайно на конференциите им говорих за лампички. Те едните си мислеха, че синята лампичка е дясна, а червената – лява. Не! Всеки да си върви по закона."

[[nid:80941]]