Министърката на правосъдието Цецка Цачева сезира прокуратурата и КПКОНПИ срещу... себе си. Причината е разследването на "Свободна Европа" и Антикорупционния фонд, че освен Цветан Цветанов и тя, и Вежди Рашидов, и зам.-министърка на спорта, свързана с Цветанов, са се сдобили с апартаменти от фирма "Артекс" на много по-ниска цена от тази, на която компанията предлага жилища. 

„Искам да информирам, че тази сутрин с нарочно писмено волеизявление от моя страна съм сезирала председателя на КПКОНПИ, както и главния прокурор за категоричното ми желание да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот на ул. „Юрий Гагарин“. Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът, и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните отношения“, декларира Цачева.

Тя обяви, че дава съгласието си "да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам, защото нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти".

Цачева ще иска резултатът от проверката да се обяви публично. Тя твърди, че апартаментът, който е купила, не е на занижена цена, купен е "на зелено" и на етап "груб строеж". 

Цветанов също бил проверяван от прокуратурата и антикорупционния орган - но за него институциите се самосезираха.

Междувременно сагата около "Артекс" и апартаментите на властта съвсем се оплита. "Биволъ" излезе с публикация как малко преди сделката със замяна на два апартамента за един в сграда "Летера", самият Цветанов е пратил сигнал за проверка до Йорданка Фандъкова, засягащ въпросната строителна фирма. Сигналът е бил подаден до вътрешната комисия в Народното събрание, на която председател е именно Цветанов. Става дума за строеж в София на "Артекс" - 120-метрова сграда в "Лозенец", заради която от години протестират живеещите в района. От години текат и съмненията около проекта, свързани с издаването и удължаването на правото на строеж на "Артекс".

Преди ден "Свободна Европа" откри връзка между въпросния строеж и промени в Закона за устройство на територията от 2017 г. Това е годината, в която изтича правото на строеж за сградата и възможността за ново удължаване. Законовият ремонт обаче "разрешава" този казус и сградата продължава да се строи. 

"Подвеждащо е да наричаме поправката в Закона за устройството на територията от 2017 г. поправката„Артекс“, каза по повод последното депутатът от ГЕРБ Александър Ненков в парламента, къето темата с апартаментите живее собствен живот пореден ден. 
„Законопроектът, който сме внесли с колегите, е въпрос на труд. Той касае обекти в първа и втора категория –най-големите обекти, на които сме дали толеранс поради чисто обективни причини. Дали сме толеранс вместо за 5 години, те да бъдат завършени за 10 години“, заяви Ненков във връзка с промените в Закона за устройството на територията, приети през 2017 г.

По думите му промените в закона нямали нищо общо с конкретния обект на "Артекс". 

"Напротив, аз лично се запознах - не са се възползвали, законът няма ретроактивно действие, никъде не е описано такова нещо", обясни Ненков.

По-рано пред Нова тв депутатът Тома Биков определи историята около апартаментите като "старт на предизборната кампания", която се очаквало отдавна да е "много мръзна". Не стана ясно кой точно е "открил" според него тази кампания срещу ГЕРБ (темата не тръгна от политически опоненти на ГЕРБ, а от медийна проверка - б.р.)

"От ГЕРБ ще докажем своята невинност", декларира още народният представител. "Показали сме, че там където има съмнения се взимат сериозни решения. Тези случаи ще бъдат разгледани в детайли и ще бъде взето правилното решение”, повтори той думите на премиера Бойко Борисов от вчера почти дословно.

По думите му "Артекс" е сериозна фирма и можела да прави отстъпки, а и за компанията е реклама е да може да каже, че в нейните сгради този и този известен политик имат апартаменти. 

Очаква се премиерът Бойко Борисов в следващите дни да свика Изпълнителната комисия на ГЕРБ и да се вземе решение на база на проверка на сделките как да се процедира. Премиерът преди ден даде да се разбере, че заради подобни истории "потъват хубавите неща", които ГЕРБ прави за хората. Сам припомни и как темата "апартаменти" не е нова за Цветанов, видимо недоволен от новата ситуация.