Тереза Мей заяви пред Камарата на общините, че няма да подложи на гласуване сделката за трети път. Тя призна, че не е успяла да събере достатъчна подкрепа в Камарата на общините, но не отрече, че обмисля в следващите няколко дни да подложи споразумението на вот.

Според нея все още не е отправено предложение, което да събере подкрепата на мнозинството от депутатите. Тя е "скептична", че парламентът ще успее да осигури предложение, което да бъде одобрено. Мей отбеляза, че е категорично против "твърдия Брекзит".

"Освен ако Камарата не го подкрепи, няма да има напускане без сделка", заяви тя. 

Министър-председателката критикува идеята за копиране на споразумението на ЕС с Норвегия. Тя нарече това предложение "бавен Брекзит".

"Бавен Брекзит", който удължава член 50 отвъд 22 май принуждава британския народ  да участва в евроизборите и се отказва от контрола върху границите, законите, парите и търговията, това не е "Брекзит", който ще сближи хората", отбелязва тя.

Мей разкритикува депутатите, които не желаят да уважат резултата от първия референдум. Тя припомни, че на последните парламентарни избори и двете големи партии са били включили в програмите си успешното напускане на Съюза. 

Премиерката обяви, че не е забелязала лидера на лейбъристите на масовия протест в Лондон в неделя, в който участваха повече от 1 милион души. 

Преди това Корбин нарече подхода на правителството към "Брекзит" "национален позор". Той разкритикува краткото удължаване на срока за напускане (при приемане на сделката - на 22 май; при отхвърляне датата за "Брекзит" ще е 12 април). Лейбъристът настоя парламентът да поеме контрола върху преговорите за "Брекзит" и да приеме алтернативно решение.

Той добави, че партията му ще подкрепи "поправката на Летуин" - тя ще позволи на парламента да отправя незадължаващи по същество предложения за действие на правителството. Тя ще бъде гласувана в сряда и разполага с подкрепата на поне 120 депутати.

Премиерката обяви, че ще настоява депутатите на Консервативната партия да гласуват против поправката.

Мей не скри, че е възможно да се проведе втори референдум, но за тази цел ще трябва да се приеме ново удължаване за срока на "Брекзит". Това провокира въпрос от консерватор дали тя оставя отворена вратата за втори референдум, но министър-председателката го увери, че ще уважи резултатите от първия. Мей добави, че променената дата за "Брекзит" ще се гласува тази сряда.

Депутатът от Лейбъристката партия Хилари Бен напомни на Мей, че ако не подложи сделката си на гласуване тази седмица, ще трябва да предложи нова дата за удължаване на "Брекзит" или страната ще напусне ЕС на 12 април. Той попита премиерката коя от двете опции предпочита.

Мей потвърди, че няма достатъчно подкрепа за сделката си в този момент, но добави, че се надява да я осигури. Тя добави, че одобряването на споразумението ѝ е сигурен начин да не се участва на евроизборите през май.

По-рано през деня източници от правителството разкриха, че премиерката обмисля да раздели споразумението с ЕС от политическата декларация и да се надява да събере за първото достатъчно подкрепа.

Премиерката загатна, че няма да уважи вот в парламента за оставане в митническия съюз, тъй като в програмата ѝ отсъствала тази опция. Тя добави, че при "Брекзит" за Великобритания ще е важно сама да подписва бъдещите търговските споразумения. 

Лейбъристите основно се противопоставят на политическата декларация, тъй като в нея не е заложено оставането на Великобритания в митническия съюз. 

Джеръми Корбин обаче се е възпротивил срещу разделянето на двата документа на среща по-рано през деня между двамата лидери.

Двамата лидери са имали "искрен и подробен обмен на гледни точки", заяви говорител на лейбъристите.

Очаквайте още подробности.