Федералното бюро за разследване (ФБР) се очаква да брифира председателите на Сената и на Камарата на представителите на установеното от Федералното бюро за разследване в анкетата на независимия прокурор Робърт Мълър, предаде на уебсайта си британският либерален всекидневник “Индипендънт”.

ФБР е готово да сподели заключенията на Мълър за това дали Доналд Тръмп или негови сътрудници са били компрометирани или повлияни Кремъл. Това ще стане на среща при закрити врати с т.нар. Банда на осемте, съобщи вестникът, позовавайки се на Ен Би Си нюз.

Бандата на осемте включва лидерите на парламентарните групи на републиканците и на демократите в Сената и в Камарата, както и председателите и високопоставените членове на съответните комисии по разузнаването.

Главният прокурор Уилям Бар каза на Конгреса в неделя, че разследването на Мълър не е установило тайни споразумения и заговори между изборния екип на Тръмп и руското правителство, което се е опитвало да повлияе на президентския вот през 2016 г.

Но Бар не засегна откритото от контраразузнаването, което намери място в доклада на специалния прокурор. След това републиканците блокираха усилията на демократите да наложат публикуването на целия доклад.

ФБР започна разследването за руска намеса в изборите и за връзки между приближените на Тръмп и Москва през 2016 г. Мълър пое анкетата следващата година, след като президентът уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, предизвиквайки призиви за независимо разследване.

Демократката Нанси Пелоси, която е председателка на Камарата, беше казала, че ще откаже изслушване при затворени врати, защото то би скрило от обществото съдържанието на доклада.

Съобщава се обаче, че Комисията по разузнаване на доминирания от републиканците Сенат предпочита засекретено изслушване.

Демократите в Конгреса писаха до Бар в понеделник с искане докладът да бъде публикуван изцяло и без съкращения заедно с приложените към него доказателства до 2 април.