"Очевидно около тази фирма има съмнителни сигнали. Дали ще се докажат, ще кажа като приключим с проверките. Но явно има нещо притеснително и дори да не бях председател на КПКОНПИ, би ми било интересно да видя има ли някакви компании с лобистки интереси и да стигна до дъното на нещата".

Така председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев коментира днес разразилия се скандал с евтини жилища за властимащи, предоставени им от строителната компания "Артекс".

Георгиев даде заявка, че ще бъдат проверени всички сделки на "Артекс" с лица, които по закона се явяват публични личности (т.е. подават към комисия имуществените си декларации и пр.), от 2016 година насам. Т.е. от годината, в която депутати на ГЕРБ внесоха поправките в Закона за устройство на територията, за които поправки се счита, че са облагодетелствали дейността на строителната компания.

"Разбира се, ако има някаква информация и за други лица, може да се върнем и още по-назад. Искаме да разровим докрай всичко - за да установим въобще кои лица са пазарували от фирма "Артекс", даде заявка Георгиев.

Това означава, че на проверка ще бъде подложена и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов - Елисавета, за която медия писа, че чрез фирма също е закупила имот на занижени цени от "Артекс", но през 2013 година. Въпреки че тази информация циркулира в интернет пространството от вчера следобед, шефът на антикорупционната комисия обяви, че научава сега от журналистите.

Както е ясно, обект на проверката са по-пресните "случаи" - зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър в оставка Цецка Цачева, зам.-министрите на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов - също в оставка, депутатът Вежди Рашидов.

Днес на Георгиев му се наложи да коментира и медийни публикации за това как той сам се е облагодетелствал по същата схема, само че не чрез "Артекс". Разбира се, отрече информациите, като подчерта, че дори няма жилище в елитния столичен квартал "Изток". И допълни, че има 200 000 лева кредит.

Оказа се, че председателят на комисия "Антикорупция" вече е поставен под охрана от НСО заради заплахи. За това призна самият той "със съжаление".

Иначе Георгиев бе днес в парламента, за да участва в заседанието на правната комисия, на която се гледаха на първо четене изменения в закона, по който работи антикорупционният орган. На него Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) оттеглиха първоначалните си предложения КПКОНПИ да не проверява общинските съветници. От антикорупционния орган обаче се притесняват, че нямат достатъчно капацитет да обработят декларациите на толкова много лица. В крайна сметка бе решено работна група да изчисти всички текстове преди да бъдат разгледани отново.