Спорният небостъргач на "Артекс", за който се счита, че е в основата на скандала с евтините имоти на властта, е на ръба на закона. За "Златен век" няма презаверено разрешително за строеж.

Това стана ясно от изявление на главния архитект на София Здравко Здравков, цитиран от бТВ.

За момента не е ясно законно ли е строителството на 34-етажната сграда в столичния квартал "Лозенец", се разбра от думите на Здравков. Според него ДНСК трябва да каже дали това е така и в случай че е незаконно според правилата, незаконната част би трябвало да се премахне.

По думите на Здравков разрешителното за строеж на "Златен век" не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 г. Главният архитект на София не можа да отговори на въпроса по какви правила строителството продължава и в момента. 

Освен това в тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни главният архитект.

Той потвърди, че е получавал есемеси за натиск от собствениците на строителната компания - сем. Мирянови, но отказа да ги покаже. Коментира също, че те не са единствените, които се опитват да му влияят. 

Както е известно, в края на 2016 г. депутати от ГЕРБ предложиха изменения в Закона за устройство на територията, приети в началото на следващата година, с които бе увеличен от 5 на 10 години срокът за валидност на разрешителните за строеж на определени категории сгради, при положение че има реално започнати дейности по изграждане. Поправката няма ретроактивно действие.

В този смисъл не стана ясно и защо в документацията за строежа на "Златен век" се взема предвид позицията на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

В "тълкуването" на закона от Йовев се посочва, че срокът за "Златен век", който е трябвало да бъде завършен през 2017-а, се удължава до 2020 г.