Британският премиер Тереза Мей предложи да се оттегли от поста си, опитвайки да спечели подкрепа за сделката си за "Брекзит", два пъти вече отхвърляна от парламента. Депутатите междувременно поеха контрола върху политическия процес, опитвайки се да намерят изход от положението, но вчерашните необвързващи гласувания не очертаха ясна перспектива, защото нито един от предложените варианти не получи подкрепа с мнозинство, обобщава Асошиейтед. 
Най-популярни се оказаха предложението страната да остане в митническия съюз и планът сделката за развода да бъде поставена на всенародно гласуване. Депутатите, които стоят зад тях, планират в понеделник отново да има гласуване с надеждата да се сведат предложенията до едно, което да може да получи мнозинство в парламента, и след това правителството да бъде изпратено отново да преговаря с ЕС. 

Кабинетът на Мей заяви още преди вчерашните гласувания, че действията на депутатите създават опасен прецедент с непредвидими последици, но обеща "да се ангажира конструктивно" с резултата от гласуванията. Министрите подчертаха обаче, че какъвто и план да договори парламентът, той трябва да е реалистичен и да подлежи на преговори с ЕС. 
Мей не се е отказала от надеждата, че договореното от нея споразумение може да мине в парламента. В последен опит да спечели на своя страна опонентите си в собствената си Консервативна партия, вчера тя обеща, че ще се оттегли, ако сделката бъде одобрена и Великобритания напусне съюза. Това се оказа достатъчно, за да си осигури подкрепа от някои консерватори, които са за Брекзит и които смятат, че тя не е водила добре преговорите с ЕС. Но ключовият съюзник на Мей - Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия, заяви, че продължава да е против сделката. 
Миналата седмица ЕС даде възможност да се отложи излизането на Лондон от ЕС и ако до петък споразумението бъде одобрено, Обединеното кралство ще може да напусне съюза на 22 май. Ако ли не - Великобритания има време до 12 април да каже на ЕС какво смята да прави: да излезе без сделка, рискувайки да изпадне в икономически хаос, или да поиска по-дълго отлагане на излизането и да поеме курс към "по-умерен" "Брекзит", или дори да остане в блока. 

Според опозиционни политици единственият възможен път са предсрочни избори, които да пренаредят парламента и да разбият политическия блокаж. 
Тези, които са против "Брекзит", не са се отказали от идеята за нов референдум за оставане в ЕС. Засега в парламента няма мнозинство за такъв вариант, но привържениците на нов референдум смятат, че общественото мнение се променя в тяхна полза. Печели подкрепа и така нареченият "ядрен вариант" - просто да се отмени "Брекзит", пише БТА.