Джейкъб Рийс-Мог, който е лидер на "И Ар Джи" (евроскептичното движение в Консервативната партия, което разполага с приблизително 80 представители в парламента), обяви в подкаста си "Могкаст" и в "Туитър", цитирани от "Гардиън", че обмисля да подкрепи сделката на Мей, въпреки че преди това гласува на два пъти против одобряването ѝ.

Според него "И Ар Джи" и другите евроскептици не могат да спечелят вот в парламента", а Великобритания или ще напусне със споразумението на Мей или ще остане в ЕС. 

"Мисля, че това в крайна сметка е изборът", заяви Рийс-Мог. "Дали сме вече на този етап е друг въпрос, но аз винаги съм мислел, че "твърд Брекзит" е по-добър от сделката на Мей, но сделката на Мей е по-добра от оставане", добави той.

Преди това депутатът заяви, че с удължаването на срока за напускане без сделка от 29 март до 12 април, е изпуснат момента за "твърд Брекзит".

Той допълни, че "премиерката няма да прокара "Брекзит" без сделка". Вчета вечерта премиерката заяви пред Камарата на общините, че до твърд Брекзит" ще се стигне само ако парламентът го одобри.

Коментарът му бе посрещнат с одобрение от Майкъл Фабрикант - друг евроскептичен консерватор в Камарата на общините, който също гласува на два пъти против сделката на Мей.

"Това е съкрушителното заключение, до което достигнах и аз - това казах и пред "И Ар Джи". Нов премиер тогава ще може да договори по-добри и по-отдалечени взаимоотношения с ЕС след "Брекзит". (Разбира се, това е най-малко лошата опция, но единственият практически път напред засега", написа Фабрикант.

Бившият лидер на "Партията на независимостта" Найджъл Фарадж обаче заяви, че сделката на Мей все още е неприемлива.

"Това не е сделка, това е правнообвързващ международен договор. Молят ни да заменим едното за другото, новото е дори по-лошо", сподели Фарадж.

В понеделник вечерта премиерката заяви, че на този етап няма да подлага споразумението си на трето гласуване, тъй като все още не е осигурила необходимата подкрепа. Смекчаването на Джейкъб Рийс-Мог определено ще подейства обнадеждаващо на Мей, след като предишните два вота на сделката ѝ бяха отхвърлени с огромно мнозинство.