В салона на Софийска света митрополия бе представена книгата на протойерей Владимир Дойчев "Писмо до близък".

Този сборник с проповеди и есета е трети за отец Владимир - може би най-известният български проповедник сред свещенството. Първите две книги са „Среща с Живота“ и „Срещи със смъртта“.

Гости на представянето бяха Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Патриарх Неофит, архимандрит Василий, протосингел на софийска митрополия, колеги свещеници, а салонът на софийска митрополия бе изпълнен с близо 200 приятели, енориаши и почитатели на духовните слова и книги на отеца.

Малко от атмосферата

Говорейки за "изгубеното поколение" лузъри на 1990-те, свещеникът разказва и за пътя си към Православието. А пред всички събрани духовници той без притеснение сподели, че дори титулният разказ "Писмо до близък" е всъщност едно задочно писмо от български блогър до Еди Ведър - вокал на легендарната гръндж група "Пърл Джем".

"Ето една стратегия. Съвсем проста е... Дори и аз, който съм свещеник, винаги получавам поука, като я усетя върху себе си. Просто една сълза на покаяние. Един поглед, вперен с упование в иконата. Една усмивка на човек, който се радва да те види... Съвсем малко е нужно. Просто другият до теб да те хване за ръка, вместо да те удря с мнимото си съвършенство. И да ти каже, че ще вървите заедно. Ще се подпирате един друг. Пък колкото имаме сили. А Бог ще извърви към нас останалата част от пътя..."

***

„Човек трябва да има периоди, в които поне да опита да затръшне вратата в лицето на речите и мислите на агресивното самолюбие. Защото те са преоблечени крадци, които не изнасят нищо от дома на душата, а внасят в него прашни кашони с погибелна празнота и непокаяние… Време да утихнеш. Да утихнеш дотолкова, че да чуе, въпреки дъжда, как се разпукват цветовете на черешите. Да затаиш дъх, за да усетиш как клоните копнеят да се облекат в най-красивото зелено. И да родят плод, от който да късат децата, докато играят на гоненица… В тишината можеш да чуеш много неща. Например себе си… Дори Самия Христос", пише още свещеникът.

На представянето отец Владимир сподели, че това е може би последната книга, която пише и издава, защото "му се мълчи".

Протойерей Владимир Дойчев служи в софийските храмове „Преп. Наум Охридски Чудотворец“ и „Въведение Богородично“ в жк Дружба .