Украйна гласува днес за новия си президент. Според избирателния план секциите бяха отворени в 8.00 часа и ще работят до 20.00 включително местно време. Централната избирателна комисия регистрира 39 кандидати за президент, съобщава украинската агенция „УНИАН, предава "Фокус".

Основните кандидати са сегашният президент Петро Порошенко, който се явява като независим кандидат; Володимир Зеленски, комик, издигнат от партията „Слуга на народа“; Юлия Тимошенко , кандидат на партията „Баткивщина“ и Юрий Бойко, независим кандидат.

В социологическите проучвания води Зеленски, следван от Тимошенко и Порошенко, но никой от кандидатите засега не се очаква да събере повече от половината от гласовете и да спечели изборите на първия тур.

Украйна е разделена на 199 избирателни района. Приблизителният брой на избирателните секции, според уебсайта на ЦИК, е 29 888. 101 избирателни секции ще работят в чужбина. В същото време, на 31 декември 2018 г., въз основа на писмо от Министерството на външните работи на Украйна, Централната избирателна комисия елиминира 5 избирателни секции в Русия. Според календарния план за дейностите по подготовката и провеждането на президентските избори ЦИК трябва да обяви резултатите от гласуването до 10 април. Ако никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете днес, 31 март, тогава на 21 април ще се проведе втори тур на изборите с кандидати, които заемат първите две места в първия тур.

В случай на втори тур ЦИК трябва официално да обяви изборните резултати до 1 май 2019 г., а встъпването в длъжност на новоизбрания президент трябва да се проведе до 31 май.

Преди дни "Взгляд" разви в материал петте сценария за провал на комика Зеленски на изборите.

"Ако всичко беше просто, тогава на 21 април 2019 г., след втория тур на изборите, новият президент на Украйна щеше да бъде комикът Володомир Зеленски. Не само рейтингите му говорят в полза на това, но и общата умора на украинския избирател от целия политически елит, благодарение на което стана възможен възходът на човек като Зеленски. Неговият антирейтинг, т. е. броят на онези, които при никакви обстоятелства не биха гласували за него, е 14%, докато Порошенко е категорично неприемлив за половината от избирателите", отбелязва медията.

Ето и сценариите:

Все пак, освен баналната победа на Зеленски във втория кръг на президентските избори, има още няколко сценария, които определено си заслужава да бъдат разгледани.

Първият вариант – да не възниква необходимост от провеждането на втори тур. След резултатите от първия кръг да бъде обявена победата на Петро Порошенко. Този сценарий е фантастичен - но закоравелите бойци от украинската политическа арена се готвят за него за всеки случай, като твърдят, че Порошенко няма какво да губи и ще направи всичко в името на победата, дори това да означава фалшифициране на резултатите от гласуването, за да запази живота и активите си. Т.е., ще бъде обявено, че той печели над 50% от гласовете на украинците. Нереалистичният характер на този сценарий се дължи не само на факта, че Порошенко (и всъщност никой в Украйна) няма такъв административен ресурс, за да направи своите 15% на 50%. По-важното е, че Порошенко, независимо как се отнасяте към него, преди всичко не глупак. Подобна дръзка измама на избори – дори да беше възможна, би довела до такава протестна експлозия, че вероятно ще завърши с импийчмънт или нов „Майдан“. Подобно нещо може да направи само клиничен идиот.

Вторият вариант - Тимошенко и Зеленски излизат един срещу друг на втория кръг, но Порошенко не признава резултатите си, обжалва ги и с помощта на съдиите анулира изборите. Един вид повторение на сценария от първия „Майдан“ от 2004 г., но под нова форма. Всички са недоволни от Порошенко, но докато съдът разглежда делото, той получава възможност за нови комбинации. Но този сценарий също няма смисъл за Порошенко - защото той провокира единствено народни вълнения и ще обедини всички останали кандидати и олигарси срещу него. Това означава, че в крайна сметка Порошенко все пак ще изгуби властта. Чрез използването на сила или с машинации той може и да остане в Украйна, при това ще има добри шансове да отиде в затвора.

Третият сценарий за това как Зеленски не влиза в Президентството в Киев: той излиза на втори тур с Тимошенко и го губи от нея. Всички анкети твърдят, че ще се случи обратното и че Зеленски ще спечели с убедителна преднина. Ето защо почти няма шанс, при който той да е стигнал до втория етап на гласуването и да го загуби. Тимошенко, от друга страна, е заемала второ място на президентски избори в Украйна – при това два пъти. Тя все още принадлежи на стария политически елит - и на по-голямата част от украинците им е омръзнало от местните „политици“, които са по-лоши и от горчива ряпа.

Четвърти вариант. Зеленски и Порошенко излизат на втория тур - и тогава Зеленски е отстранен от изборите. За нарушения - например в телевизионното шоу „Слуга на народа" в деня за размисъл в навечерието на изборния ден. Мястото на Зеленски е окупирано от Юлия Тимошенко. Във втория кръг тя печели срещу Порошенко и става президент. Нереалистичният характер на този сценарий (наред с други неща) се съдържа в това, че отстраняването на Зеленски ще разбърка ситуацията – все някой от останалите претенденти за поста ще уредят „Майдан“с всички последствия за Порошенко.

Петият сценарий е вариант на четвъртия. Това означава, че след отстраняване на Зеленски, Порошенко печели изборите, а не Тимошенко. Няма смисъл да се води дискусия – шансовете на Порошенко да спечели мандат са незначителни. Той може да победи Тимошенко само чрез измама. Да, сега някои социологически проучвания дават на бившия премиер във втория кръг минимално предимство пред сегашния президент – 25% срещу 23% - но не трябва да забравяме, че антирейтинга на Порошенко е 50%, а Тимошенко има само 30%. Тя вероятно ще се насочи и към електората на Зеленски, така че победата на настоящия държавен глава на Украйна е изключена. Ако това все пак се случи, Петро ще трябва да се сблъска със същите последици, както в горните сценарии - въстание, сваляне от власт и бягство.

"Така че единствената възможна реалистична, безкръвна и всъщност дори най-добрата възможност за Украйна е победата на Зеленски над Порошенко във втория кръг на изборите. И спокойно прехвърляне на властта от Петро към Володомир. Ясно е, че шансовете за загуба на власт, капитал и дори свободата на настоящия президент на Украйна са много големи. Но в обратния случай никой няма да даде и пукната стотинка за бъдещето му", завършва "Взгляд".