На предстоящия втори тур на президентските избори в Украйна на 21 април комедийният актьор и лидер на партия "Слуга на народа" Володимир Зеленски ще победи действащия президент на страната Петро Порошенко. Такъв изход от гласуването прогнозират експерти от Киевския международен институт по социология според резултатите от проведено от тях непосредствено преди първия тур на изборите социологическо проучване, съобщава агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Социолозите са направили прогнозен модел при кого ще отидат гласовете от останалите участници в президентските избори, ако Зеленски и Порошенко се класират за балотаж. Така 47,4 процента от привържениците на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко са готови да подкрепят на втория тур Володомир Зеленски. Също към него би се насочил и 91,7 процента от електората на лидера на партия "Гражданска позиция" Анатолий Гриценко, както и 49,2 процента от избирателите на кандидата на "Опозиционна платформа - За живота" Юрий Бойко.

Така във втория тур Володимир Зеленски може да разчита на 39 процента от гласовете, докато Порошенко - само на 18 на сто.

Междувременно Централната избирателна комисия на Украйна съобщи, че при обработени 22 процента от протоколите Володомир Зеленски получава на първия тур над 30 процента. За Петро Порошенко са гласували 16,8 на сто от украинците, а за Юлия Тимошенко - 13,29 процента.