Съюзът на съдиите в България (ССБ) поиска от президента Румен Радев да наложи вето на последните промени в Закона за съдената власт (ЗСВ). Според съдиите тези промени  противоречат на основни конституционни принципи и създават предпоставки за произвол.

Измененията предвиждат при предсрочно прекратяване на мандата на членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и на главния инспектор, новоизбраните да не довършват техния мандат, а да започват свой мандат, съответно 4 и 5 години. Освен това се предвижда възможност главният инспектор и инспекторите да заемат след напускането длъжност в съдебната власт с една степен по-висока от заеманата преди. Тази привилегия беше остро критично анализирана от магистрати на заседанието на правната комисия  и първоначално не беше приета, но на следващия ден беше прокарана в пленарната зала на окончателното гласуване.

Липсата на обществена необходимост от такава промяна, която създава привилегия в кариерното израстване, докато останалите магистрати се явяват на конкурси, е един от аргументите на ССБ да се обърне към президента. Наред с това ССБ се обявява и срещу изваждането от двуинстанционно обжалване на решенията на ВСС - приетите промени предвиждат само решенията по дисциплинарните производства и подзаконовите нормативни актове, които ВСС приема, да подлежат на обжалване на две инстанции.

Проектът беше набързо миналата седмица, докато основната тема бе очакваното завръщане на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов от САЩ. Промените минаха без съгласуване с Висшия съдебен съвет и без да се изчака становището му.

Промените бяха внесени в началото на март от група депутати, начело с шеда на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС). Това беше изненадващ ход, тъй като в правосъдното министерство работна група подготвя цялостен проект, който да реши и други проблеми на съдебната власт. Съюзът на съдиите се обърна с призив към парламента да бъде оттеглен законопроктът, но това не се случи.