Партиятa на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е загубила местните избори и в мегаполиса Истанбул след поражението си в Анкара, което тя възнамерява да обжалва, предадоха днес турски световни медии. 

Кандидатът на главната опозиционна Републиканска народна партия води с 48,79% на 48,51% от гласовете в Истанбул при преброени над 99% от бюлетините, съобщи на уебсайта си в. "Хюриет".

Председателят на Висшия избирателен съвет Сади Гюмен е казал пред репортери, че кандидатът на РНП в Истанбул Екрем Имамоглу има 4159 650 гласа, докато кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и напредъка (АКП), бившият министър-прдеседател Бинали Йълдъръм има 4 131 761 гласа.

Според държавната Анадолска агенция Имамоглу води с 0,28% при преброени 99,8% от бюлетините. По-рано и двете партии се бяха самообявили за победителки.

По-рано днес Ройтерс цитира турските радиа и телевизии, според които кандидатът на РНП в Анкара Мансур Яваш е спечелил ясна победа в столицата. В Истанбул РНП беше с 28 000 гласа напред, докато се брояха последните бюлетини. 

"Хората гласуваха за демокрацията, те избраха демокрацията", заяви лидерът на РНП Кемал Калъчдароглу, след като неговата партия освен контрола върху двата най-важни центъра в страната запази и властта в традиционната си крепост Измир на западния малоазийски бряг, който е третият по големина град в Турция.

Избирателната активност за страната беше 84,52 %, предаде държавната Анадолска агенция.

Поражението в Анкара за АКП, която има ислямистки корени, е значителен удар за президента, коментира Ройтерс. Загубата на Истанбул, град три пъти по-голям от столицата, където той е бил кмет и е започнал политическата си кариера в края на 90-те години на миналия век би била още по-голям шок.

Пред репортери в Анкара генералният секретар на АКП Фатих Шахин каза, е партията му ще обжалва изборните резултати във всеки район на столицата. Той заяви, че АКП ще отбележи "значителен напредък" в резултат на обжалванията.