Кърт Кобейн бе открит мъртъв с огнестрелна рана в главата на 5 април 1994 г. Смята се, че причина за смъртта му е самоубийство, въпреки че 25 години по-късно продължават да витаят конспиративни теории.

Уорън Мейсън, първият учител по китара на Кърт Кобейн, пише послание на негов портрет на изложба в родното място на музиканта - Абърдийн, щата Вашингтон.

Музиката му остана, вчера мнозина си я припомниха отново. Неговото наследство. Кобейн беше на 27 години.

Лейн Стейли, певецът на "Алис ин Чейнс", почина на 5 април 2002 г. от свръхдоза наркотици. На 34 г. По-миналият петък за него ни припомни Съли Ерна от "Годсмак" на концерта на бандата в София. Стейли беше изумителен вокалист, а групата му продължи и без него.

Лейн Стейли

На 5 април 2019 г. и българската музика понесе загуба - почина певецът на Gravity Co Явор Захариев. На 22 април той трябваше да навърши 39 г. Причината за смъртта му е неизяснена. Захариев беше намерен в сряда в дома си в безсъзнание и откаран в "Пирогов" с окървавено лице. 

Дни по-рано не си е вдигал телефона. Явор е бил в много тежко състояние със счупен нос и множество външни наранявания - вероятно от падане. Имал е и вътрешни травми. Полицията неофициално заяви, че на този етап изключва побой. Същата вечер Gravity Co трябваше да има участие, но то бе отменено.

Два дни по-късно Захариев издъхна. Тъжно. В началото на миналата година в няколко интервюта Явор открито говореше за дългогодишната си зависимост към наркотиците. Три години той прекара в комуна в Хърватия и се завърна с нагласата, че е чист и спечелил една битка, но голямата продължава за цял живот.

Беше зареден с идеи за нова музика и ново начало в живота си. Примерът му започна да служи на много хора в неговото положение.

Gravity Co е сред най-обичаните и влиятелни български групи в последните години. Бандата има модерно и собствено електронно звучене, още появата й в началото на века се превърна в събитие в българската музика.

Gravity Co има четири студийни албума и един концертен. Първият излиза през 2002 г. Години по-късно Явор напусна и беше заменен от Николай Бакалов, но през 2011 г. се завърна. 

Групата е свирила на една сцена със звезди като Stereo MCs, Fun Lovin' Criminals, The Prodigy и т.н.

Клуб Z изказва съболезнования на близките на Явор Захариев. Да си припомним в негова памет някои от песните, които той написа и изпя.