Премиерът Бойко Борисов направи изявление по повод днешното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Той заяви, че специално е попитал зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов защо е казал, че няма кой да го накаже за "Апартаментгейт".

"Как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз. Към моите съм изключително строг. Не заставам зад тях. Аз съм за анкетна комисия. Ако искаме да бъдем коректни, трябва да има. На г-жа Цачева дори не ѝ позволих да се върне като депутат в парламента. Другите партии и институции да решават за себе си", заяви Борисов.

Той заяви, че е отишъл най-добронамерено на КСНС, но е недоволен от преразказите на Корнелия Нинова след заседанието.

"Тема борба с корупцията има и в САЩ, в Европа, във всяка държава. Чух преразкази, които не съответстват на истината. Това беше просто един предизборен подарък от г-жа Нинова. Преразказът обаче не ми хареса, искам да го преразкажа от наша гледна точка", обясни Борисов.

Той обясни, че в началото Нинова е заявила, че всяка година се крадат по 10 млрд. лв. Елементарната аритметика обаче показвала, че капиталовите разходи на България са 5 млрд. лв. Борисов попита още как така президентът винаги кани министри в чужбина, които му организират бизнес форумите, а после твърди, че министрите са корумпирани.

"Като са корумпирани, не ги взимайте", заяви Борисов.

Той даде и обяснения защо има резерви към кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски прокурор. И посъветва Нинова, която заяви, че я подкрепя, да попита управляващите в Румъния социалисти за Кьовеши.

"Аз не вярвам, че френският кандидат, ако е, в Европа ще процъфти корупцията. Кое ви дава право да го говорите?", попита Борисов.

И допълни:

"Европейският съвет не се е занимавал, аз не съм гласувал. Взехме решение новият Европарламент да се произнесе по европейския прокурор".

Борисов призова "да махнем другото клише, че не са ни свободни медиите".

"Медиите всичко изнасят, няма нищо скрито. "Апартаментгейт" вече 15-20 дни от сутрин до вечер. Благодаря на всички, които това са го направили. Имаме абсолютно свободни медии. Нищо не е останало скрито, няма значение кой какъв е. Едни си отиват за изкоп, други гледали картинка. Заради "Апартаментгейт" без още да се произнесли... Попитах коя друга партия го е правила", каза Борисов.

Той зададе и въпроса "къде всъщност е заровено кучето". Според него БСП и президентът Радев искат нов антикорпуционен закон, за да може шефът на КПКОНПИ да се назначава от държавния глава.

"Като ги гледах как се споглеждат Корнелия Нинова и Иво Христов разбрах кой ги е писал всички тези работи", каза Борисов.

И отново повтори как външният дълг е свален от 28% на 18%, как правителството е събрало пари, за да плати двата реактора на АЕЦ "Белене", за американсктие централи, за КТБ, как всички заплати са увеличени, на пенсионерите всяка година се отпускат по 50 млн. лв. за Коледа и Великден, а БВП към момента е 116 млрд. лв., България никога не е имала по-висок БВП и т.н.

"За европейския прокурор като дойде време пак можем да седнем да го решаваме. Давате ни нов зкаон, стоите си вкъщи да си почивате, като чираци ни възлагате работа", каза още Борисов, обръщайки се към БСП.

И продължи:

"По този начин, по който са тръгнали олигарсите собственици на медии и войната помежду им, до такава степен се изпоачава истината и от едните, и от другите, че трудно се ориентираме кое е обективната истина. Ако не ни покажат апартамент с асансьор, трудно се ориентираме".

Борисов не пропусна да спомене и как митниците са задържали рекордно количество наркотици, а знакови "перачи на ДДС, тютюневи, алкохолни и всякакви босове" са били задържани.

"Не пожелаха да се говори по темите, свързани с приватизацията. Или услужливо се казва "последните 10 години". След Орешарски  заварихме бюджета на дефицит. Бяха вдигнали полицейските заплати, без да има обезщетение. Ние като дойдохме събрахме от контрабандата парите, за да ги платим. За пример се дава България, вижте какво става в Гърция. Да сте чули, да сте видели, нещо с което се справихме прекрасно, дават ни за пример. С толкова добро насторение си тръгнах, толкова бяхме радушни с президента. Явно като си тръгнем и някой влиза при него и приказва такива неща", продължи Борисов, скачайки от тема в тема.

"Яростно бранене на стакувото. На кое статукво? На тая 115-годишна партия. Ние сме партия на 10 години в тези 8 години е ръст на всичко", каза още Борисов.